Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Lucie Kotvalová
24. října 2023 7:30
Čas čtení 1:48

Ženy a nebinární osoby na Islandu budou celý den stávkovat. Pracovat nebudou ani doma

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ženy a nebinární osoby na Islandu budou celý den stávkovat. Pracovat nebudou ani doma
Zdroj: NordForsk/Kim Wendt / Wikimedia Commons

Během stávky v úterý 24. října přestanou pracovat desítky tisíc žen a nebinárních osob na celém Islandu, včetně premiérky Katrín Jakobsdóttir. Akce požaduje rovnost v odměňování a opatření proti genderově podmíněnému násilí.

Pracovat se nebude ani v „práci“, ani doma – stávka totiž cílí jak na placenou, tak neplacenou práci. Jedná se první stávku tohoto rozsahu za téměř půl století, píše deník The Guardian.

V centru Reykjavíku by se akce mělo zúčastnit nejméně 25 tisíc lidí. Další lidé se pak zúčastní dalších deseti akcí po celé zemi. Pravděpodobně se tak podle Guardianu bude jednat o největší stávku žen na Islandu vůbec.

23. října 2023 12:19 Čas čtení 0:39 Podle Scholze musí Německo „více a rychleji“ deportovat migranty, kteří nemají právo zůstat v zemi. „Přichází jich příliš,“ říká Podle Scholze musí Německo „více a rychleji“ deportovat migranty, kteří nemají právo zůstat v zemi. „Přichází jich příliš,“ říká

Mezi potvrzenými účastníky*účastnicemi jsou například pracovníci*pracovnice rybářského průmyslu, učitelé*učitelky, zdravotní bratři i sestry. A tamní premiérka. „Především tím projevuji solidaritu s islandskými ženami,“ uvedla při oznámení své účasti Jakobsdóttir.

Jak píše The Guardian, organizátoři a organizátorky doufají, že akce zastaví společnost a upozorní na přetrvávající rozdíly ve finančním odměňování žen a mužů a na rozšířené genderově podmíněné i sexuální násilí.

Jedná se o první celodenní stávku žen od roku 1975, kdy 90 % islandských žen odmítlo pracovat v rámci „kvennafrí“ (volného dne žen), což vedlo k tamějším zásadním změnám, včetně zvolení první ženské prezidentky na světě. Podle organizátorstva letošní stávky, z něhož se někteří účastnili i akce v roce 1975, ovšem požadavek na ocenění práce žen zůstává i po 48 letech nenaplněn.

Přestože je Island považován za světového lídra v kontextu genderové rovnosti, v některých profesích islandské ženy stále vydělávají o 21 % méně než muži a více než 40 % žen zažilo genderově podmíněné nebo sexuální násilí.

Podle organizátorů a organizátorek navíc zůstávají pracovní aktivity, v nichž ženy dominují – uklízející či pečovatelské profese, stále podhodnocené a nedostatečně placené. 

Vzhledem k tomu, jakou si Island vydobyl pověst, je podle jedné z organizátorek Freyji Steingrímsdóttir jeho povinností „zajistit, abychom tato očekávání splnili“.

20. října 2023 7:10 Čas čtení 2:02 Výkyvy počasí v Česku budou častější, varuje meteorolog. Budou letošní Vánoce na sněhu? Výkyvy počasí v Česku budou častější, varuje meteorolog. Budou letošní Vánoce na sněhu?

Stávka požaduje, aby byly odstraněny rozdíly ve finančním odměňování žen a mužů skrze zveřejnění mezd pracovníků a pracovnic v profesích s převahou žen. Současně její organizátoři a organizátorky požadují, aby byla přijata opatření proti genderově podmíněnému a sexuálnímu násilí s větším důrazem na pachatele.

Nepracovat ani doma

Ženy a nebinární osoby v celé zemi jsou vyzývány k tomu, aby v úterý nevykonávaly ani práce domácí, tedy ty neplacené. Proč? Aby lidé ukázali důležitost svého přínosu pro společnost. Někteří si ovšem začali tuto práci „doma“ připravovat s předstihem, aby v úterý mužům život usnadnili, píše The Guardian.

Právě mentální linka „zajistíme, aby vše fungovalo hladce, i když budeme stávkovat“ je podle Steingrímsdóttir mentalita, ve které ženy a nebinární lidé uvázli a ze které se musí dostat ven. „Na jeden den to není náš problém, tak se jim to nesnažme ulehčit,“ dodala.

Na rozdíl od stávky z roku 1975 je, jak již bylo řečeno, plánovaná akce určena ženám i nebinárním osobám. „Děláme to tak proto, že všichni bojujeme proti stejnému systému, všichni jsme pod vlivem patriarchátu, tak jsme mysleli, že bychom měli svůj boj spojit,“ uvedla Steingrímsdóttir.

Domů
Sdílet
Diskuse