Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
24. října 2023 12:04
Čas čtení 1:12

Vláda chce zakázat fyzické tresty dětí. Rodičům ale nebude hrozit žádný postih

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda chce zakázat fyzické tresty dětí. Rodičům ale nebude hrozit žádný postih
Zdroj: Pexels

Ministerstvo spravedlnosti chce v rámci novely občanského zákoníku zakázat jakékoli tělesné trestání dětí. Za porušení zákazu však rodičům nehrozí žádný postih, pokud dítěti nijak neublíží a nezraní ho. Má rodiče spíše motivovat k jiné formě výchovy.

„Mnoho rodičů používá fyzické tresty,“ říká vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková. „Často proto, že nemají jiné nástroje a nevědí, jak řešit vztek vlastního dítěte a nastavovat hranice jiným, bezpečným způsobem.“

Změnu by měla přinést novela občanského zákoníku – ta nově říká, že fyzické a psychické tresty jsou nepřijatelné.

24. října 2023 10:51 Čas čtení 1:06 Invaze asijských berušek v Česku muže vytlačit slunéčko sedmitečné Invaze asijských berušek v Česku muže vytlačit slunéčko sedmitečné

„Účelem této legislativní úpravy není trestně stíhat ani stigmatizovat rodiče a pečovatele, nýbrž podpořit výchovu prostřednictvím jiných prostředků než tělesných trestů,“ uvedl pro Novinky.cz náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS).

Většina rodičů někdy fyzický trest použila

Česko je jednou z posledních evropských zemí, kde taková opatření neplatí. Přitom je to v rozporu s evropskou legislativou, odporuje to i judikatuře Evropského soudu pro lidská práva i úmluvě OSN o právech dítěte. Podle nich je totiž každý tělesný trest „v rozporu s lidskou důstojností“.

Výzkum 1. lékařské fakulty přitom ukázal, že fyzické tresty běžně používá více než třetina rodičů v Česku.

Podle jiného výzkumu z roku 2018 pak čtyřicet procent Čechů nepovažuje například pohlavek za fyzický trest a šedesát tři procent přiznalo, že takový trest někdy použije.

Dlouhodobé studie přitom jasně ukazují, že podobné tresty nemají žádný výchovný účinek a všechny formy násilí dětem škodí. Lidé, kteří v dětství zažili tělesné trestání, jsou navíc v dospělosti ohroženi řadou rizik.

Nastavení společenského konsenzu

Nová právní úprava tak nově jednoznačně říká, že veškeré formy nežádoucích výchovných prostředků, jako je „tělesné trestání, působení duševního strádání a jiná ponižující opatření“, jsou nepřijatelné, a tedy v rozporu s lidskou důstojností dítěte.


Z návrhu novely je však patrné, že nezavádí zákaz tělesného trestání, který by předpokládal sankci, popsal Stanislav. „Naopak se jedná o deklaraci žádoucího stavu, o nastavení celospolečenské normy, že není přijatelné bít děti, stejně jako je nepřijatelné bít dospělé nebo zvířata,“ podotkl. Doplnil, že nová úprava vychází z presumpce, že je především odpovědností rodičů, jak budou vychovávat svoje děti.

Domů
Sdílet
Diskuse