Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
24. října 2023 10:51
Čas čtení 1:06

Invaze asijských berušek v Česku muže vytlačit slunéčko sedmitečné

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Invaze asijských berušek v Česku muže vytlačit slunéčko sedmitečné
Zdroj: wikimedia cpmmons / Andreas Trepte /volně k užití

Během minulého teplého víkendu řada lidí zaznamenala neobvyklou aktivitu slunéček východních, agresivnějších příbuzných našich klasických berušek. V těchto podzimních dnech se snaží najít zimní úkryt, a tak nalétávají do bytů i domů.

Doslova invazi tohoto hmyzu zažili o víkendu například obyvatelé pražských Malešic. „Je to tu každý rok, ale tentokrát extrém. V posledních dnech jich bylo pár, ale nic hrozného, zato dneska je to extrém,“ napsala jedna z obyvatelek na Facebooku.


„U nás doma úplně stejné… jsou jich spousty a prolezou skrze síť a jsou v rámech vchodových dveří, oken a všude možně… na stropě v obýváku,“ přidala se do debaty další žena.

Agresivní berušky zřejmě vytlačí naše slunéčka

Nejedná se však o slunéčko sedmitečné, ale o slunéčko východní, lidově se mu říká také „asijská nebo čínská beruška“, což je invazní druh, který pochází původem z východní Asie. V Evropě a USA byl vysazován uměle coby přirozený nepřítel některých zemědělských škůdců, převážně mšic. Je větší než nám známá beruška, má několik možných zbarvení a bývá i agresivnější, a může tedy kousnout.

Podle entomologa (vědec zabývající se hmyzem, pozn. redakce) navíc hrozí, že slunéčko sedmitečné, které bývalo nejběžnějším slunéčkem, bude v naší krajině tímto novým druhem brzy nahrazeno. „Slunéčka sedmitečná se posouvají na sever do Skandinávie a je možné, že v horizontu několika let budou u nás žít jen ta asijská, která jsou odolnější,“ uvádí Zdeněk Kletečka z Jihočeského muzea v Českých Budějovicích pro Seznam Zprávy.

Jak se jim bránit?

To, že tento hmyz kolem podzimu vlétává do domů a bytů, je podle odborníků přirozené. Živočichové, kteří jsou aktivní v létě, hledají zimní úkryt, kde budou moct hibernovat.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:35 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Ideální je zabránit invaznímu hmyzu, aby se dostal dovnitř. Klíčové je tedy utěsnění. Neotvírat okna ale není zrovna komfortní, nejspolehlivější jsou tedy sítě. Pokud je neodradíte sítí, odborníci radí nechat je usadit. Až se asijská slunéčka dostanou na jedno místo, tak je vysajte.

Domů
Sdílet
Diskuse