Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
26. října 2023 7:21
Čas čtení 2:27

Oslavy 28. října: Tato běžně nepřístupná místa můžeš navštívit zdarma nebo za hubičku

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Oslavy 28. října: Tato běžně nepřístupná místa můžeš navštívit zdarma nebo za hubičku
Zdroj: Wikimedia Common/Muzejní komplex Národního muzea/volně k užití

Dne 28. října si připomínáme vznik samostatného československého státu.

V sobotu 28. října si Česko připomíná 105. výročí vzniku samostatné Československé republiky. O vznik republiky se v roce 1918 zasloužil zejména první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk a další lidé po jeho boku, například Alois Rašín, Antonín Švehla, Jiří Stříbrný nebo František Soukup.

V sobotu bude s významným jubileem spojena řada akcí. Na den otevřených dveří nabízí vstup zdarma prostory, které jsou veřejnosti za běžných okolností nepřístupné. Na bezplatnou návštěvu lákají kromě veřejných institucí také vybraná muzea a galerie. Nejvíce příležitostí nabízí samozřejmě Praha, slavit se ale bude i na dalších místech Česka.

28. října 2022 8:30 Čas čtení 0:29 KVÍZ: Masaryk, Beneš nebo někdo jiný? Zjisti, která osobnost spojená s 28. říjnem je ti nejblíž KVÍZ: Masaryk, Beneš nebo někdo jiný? Zjisti, která osobnost spojená s 28. říjnem je ti nejblíž

Dny otevřených dveří

Do reprezentativních prostor několika paláců a vil, které má stát ve své správě, umožní nahlédnout Úřad vlády. Své brány návštěvnictvu otevře:

  • Senát– k vidění budou historické prostory Valdštejnského paláce včetně hlavního sálu, rytířské a audienční síně či mytologické chodby. Přístupná bude také Valdštejnova pracovna, frýdlantský, jičínský, jednací sál nebo Kolovratský palác.
  • Poslanecká sněmovna – Během hodinové prohlídky bude možné prohlédnout si hlavní zasedací sál, jednací místnosti výborů a další prostory ve Smiřickém, Šternberském a Thunovském paláci.
  • Strakova akademie – K vidění budou vybrané prostory úřadu, především jednací sál vlády, nový či starý tiskový sál a další zajímavá místa této významné novobarokní budovy.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj– Prohlídková trasa zahrne například foyer budovy, velkou zasedací místnost nebo salonek ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše.
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy– Návštěvnictvu se otevře velký a malý zrcadlový sál, kde se koná většina reprezentačních akcí ministerstva, různá významná jednání a porady. Bude možné nahlédnout i do pracovny ministra Mikuláše Beka, projít si reprezentační salonek Jana Amose Komenského nebo galerii ministrů.
Anketa:
Vyrazíš se 28. října někam podívat?
Jasně, takovou příležitost nemá člověk každý den.
Tohle si klidně nechám ujít.
Jasně, takovou příležitost nemá člověk každý den.
65 %
Tohle si klidně nechám ujít.
35 %
Rytířská síň ve Valdštejnském paláci.
Rytířská síň ve Valdštejnském paláci. Zdroj: Senát České republiky

Magistrát hlavního města Prahy zve návštěvníky hned na několik míst. V průběhu celého dne bude možné navštívit tyto prostory:

  • Rezidence primátora v budově Ústřední knihovny
  • Škodův palác v Jungmannově ulici
  • Nová radnice na Mariánském náměstí
  • Clam-Gallasův palác
18. října 2023 13:00 Čas čtení 0:26 Názvy pražských čtvrtí: Jak vznikly Hrdlořezy, Libeň nebo Ďáblice? Názvy pražských čtvrtí: Jak vznikly Hrdlořezy, Libeň nebo Ďáblice?

Volné vstupy do muzeí a galerií

Ten, koho politické reprezentační prostory příliš nezajímají, může ocenit třeba pozvánku do pražských muzeí a galerií. Na vstup zdarma, případně za symbolické vstupné, láká i Národní muzeum. Z objektů této instituce bude 28. října možné navštívit:

Národní muzeum
Zdroj: Wikimedia commons/Aylorion/volně k užití

Národní galerie pak nabízí vstup zdarma na expozice Staří mistři I; Staří mistři II; Středověké umění v Čechách a střední Evropa 1200⁠–⁠1550; 1796⁠–⁠1918: Umění dlouhého století; 1918⁠–⁠1938: První republika; 1956–1989: Architektura všem; 1939–2021: Konec černobílé doby.

23. října 2023 14:30 Čas čtení 0:54 Nejlepší akce týdne: Do Prahy míří hiphopová legenda 50 Cent, O2 rozdrtí už v sobotu Nejlepší akce týdne: Do Prahy míří hiphopová legenda 50 Cent, O2 rozdrtí už v sobotu

Výhodný vstup bude v sobotu také do Národního technického muzea (NTM), kam se budeš moci podívat za sníženou cenu 80 korun na osobu, pro děti od 6 do 15 let za 40 korun. Nižší vstupné platí pro všechny pobočky NTM, které se kromě Prahy nachází také v Plasích nebo Chomutově.

Oslavy v dalších částech republiky

Státní svátek neslaví jen Praha. V rámci Dne Středočeského kraje můžeš za symbolické vstupné navštívit třeba České muzeum stříbra v Kutné Hoře, Muzeum Českého krasu, Památník Karla Čapka nebo Regionální muzeum v Jílovém u Prahy. Koukni na kompletní program, který je opravdu pestrý.

14. října 2023 6:00 Čas čtení 3:14 Kam na výlet: Tohle místo za Prahou jen tak někdo nezná. Nadchne tě nádhernými podzimními výhledy Kam na výlet: Tohle místo za Prahou jen tak někdo nezná. Nadchne tě nádhernými podzimními výhledy

Bohatá nabídka pak čeká třeba v Plzni, která v rámci programu oslav láká na 40 atraktivních míst otevřených za zvýhodněné vstupné ve výši 28 korun nebo zdarma. V nabídce budou například návštěvy zahrad, prohlídky hradu Radyně nebo katedrály sv. Bartoloměje, okružní jízdy historickými vozy, ale také DEPO Street Food Market či hudební zážitky na náměstí Republiky. Oslavy zakončí vzpomínkové setkání na náměstí T. G. Masaryka a následně průvod světel.

Moravská metropole Brno svátek vzniku republiky slaví pohybem. 28. října se běžci a běžkyně rozeběhnou v národních barvách v tamním parku Lužánky. Trasa hlavního závodu je vedena po vnějším okruhu parku a poběží se tři kola po 1,6 kilometru. Celková délka závodu je cca 4,8 kilometru.

Domů
Sdílet
Diskuse