Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
27. října 2023 v 12:40
Čas čtení 0:38

Známe nejznečištěnější města v Česku. Překvapí tě, že jedno najdeš i u Prahy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Známe nejznečištěnější města v Česku. Překvapí tě, že jedno najdeš i u Prahy
Zdroj: TASR/CSIRO

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) měřil kvalitu ovzduší. Přestože závěry vyhodnotil jako příznivé, koncentrace některých látek ohrožujících lidské zdraví stále překračuje imisní limity. Které město je na tom nejhůř?

Oblasti, ve kterých došlo k překročení limitů, představovaly 1,9 procenta území Česka. Na těchto místech žije přes milion lidí, uvedl Úsek kvality ovzduší ČHMÚ.

Vliv energetické krize

Jednou z látek, které překračují imisní limity, je karcinogenní benzo(a)pyren (na obrázku je vyznačen fialovou barvou, pozn. red.). Jeho nejvyšší koncentrace se vyskytuje v aglomeraci Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek, kde mu bylo vystaveno až 87 procent obyvatel. Znečištěný vzduch benzo(a)pyrenem najdeme ale i ve Středočeském kraji – v Kladně a v Berouně.

Oblasti s překročenými imisními limity pro ochranu zdraví vybraných skupinlátek.
Oblasti s překročenými imisními limity pro ochranu zdraví vybraných skupinlátek. Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Další rizikovou látkou je přízemní ozon (na obrázku je vyznačen modře, pozn. red.), který ničí zejména rostliny a snižuje jejich schopnost absorbovat oxid uhličitý z atmosféry. Jeho koncentrace byla nejvíce zvýšená hlavně na Děčínsku a v Krkonošském národním parku.

20. října 2023 v 7:10 Čas čtení 2:02 Výkyvy počasí v Česku budou častější, varuje meteorolog. Budou letošní Vánoce na sněhu? Výkyvy počasí v Česku budou častější, varuje meteorolog. Budou letošní Vánoce na sněhu?

Kvalitu ovzduší ovlivnila i energetická krize. Lidé se kvůli rostoucím cenám energie častěji uchylovali k přechodu na pevná paliva. Kvalitu ovzduší to ale naštěstí neovlivnilo tolik, jak se původně očekávalo. Negativní dopad zmírnila pokračující výměna kotlů a přechod řady domácností k alternativnímu, z pohledu kvality ovzduší vhodnějšímu způsobu vytápění.

Domů
Sdílet
Diskuse