Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková Vincenc Novák
20. října 2023 7:10
Čas čtení 2:02

Výkyvy počasí v Česku budou častější, varuje meteorolog. Budou letošní Vánoce na sněhu?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Výkyvy počasí v Česku budou častější, varuje meteorolog. Budou letošní Vánoce na sněhu?
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Meteorologa Jana Šrámka jsme se zeptali na výkyvy počasí i na to, jestli se máme připravit na kratší podzimní a jarní období.

Letošní podzim by se zatím dal popsat jako nepředvídatelný. Byli jsme svědky velkých výkyvů teplot, na začátku října bylo přes dvacet stupňů a nyní je po ránu okolo nuly. Sluneční brýle jsme tedy museli rychle vyměnit za čepice a šály. Meteorolog Jan Šrámek nám vysvětlil, proč to tak je a co čekat do budoucna. 

Redakce Refresheru se zeptala na to, jestli můžeme ještě předpovědím v této situaci věřit a jak takové výkyvy změnily práci odborníků na počasí. 

Jan Šrámek, meteorolog.
Jan Šrámek, meteorolog. Zdroj: Jan Šrámek

„Výkyvy v teplotách jsou během podzimu i jara ve střední Evropě celkem běžné. Na severu, ve vyšších zeměpisných šířkách, je nachystáno poměrně hodně chladného vzduchu, naopak sever Afriky a Středomoří bývají vyhřáté. Proto záleží, jaké proudění nad střední Evropou v tomto období převládá. Během jediného týdne tak můžeme zažít mrazivá rána i teploty kolem letních pětadvaceti stupňů jako letos v říjnu,“ vysvětluje Jan Šrámek, vedoucí předpovědí z Českého hydrometeorologického ústavu.

Výkyvy teplot budou častější

Velké výkyvy však práci meteorologů nijak významně neovlivnily. Předpovědi jsou ve srovnání s minulostí přesnější, a to díky tomu, že máme více dat a údajů naměřených po celém světě, více předpovědních modelů i lepší výpočetní techniku. Přesto má smysl dělat předpovědi maximálně na týden dopředu, pak jejich přesnost klesá. 

23. března 2024 14:30 Čas čtení 4:50 Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou?

Může se stát, že kvůli globálnímu oteplování a větším extrémům počasí zcela vymizí typická jarní a podzimní období a počasí se prudce změní z tepla do zimy a naopak? I na to jsme se zeptali. 

To, že se celá planeta otepluje, má samozřejmě svůj vliv i ve střední Evropě, potvrzuje Šrámek. „V atmosféře je více energie, kvůli tomu bude přibývat výkyvů v počasí. Častější výkyvy v počasí znamenají i kratší typická jarní nebo podzimní období. Úplně nezmizí, ale trvat budou kratší dobu,“ říká.

Co ovlivňuje počasí?

Současné podzimní počasí v Evropě ovlivňují hlavně dva jevy: nadprůměrně vyhřáté Středozemí moře i Atlantik. „Horký vzduch, který putuje z Afriky nad Evropu, se při cestě nad Středozemním mořem částečně zchladí. Jenže kvůli nadprůměrně vyhřátému moři se letos nezchladí tolik jako obvykle.“ A nadprůměrně teplý je i Atlantik, který zase ohřívá chladný polární vzduch, který do Evropy míří ze západu nebo severozápadu.

„Moře a oceán tedy kvůli své teplotě zahřívají vzduch více a výsledkem je mimořádně teplé září v Evropě, u nás dokonce nejteplejší v historii měření. Také říjen má nakročeno k tomu být u nás jedním z nejteplejších za dlouhá léta,“ vysvětluje Šrámek. 

A co sníh?

V nízko položených oblastech je sníh na Vánoce jen jednou za deset let. Vzhledem k oteplování bude ale dlouhodobě ubývat počtu dní se sněhovou pokrývkou, a to v nížinách i na horách. „Samozřejmě se občas najde rok bohatý na sníh, ale těchto situací bude čím dál tím méně,“ dodává.

22. března 2024 8:00 Čas čtení 0:22 KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí? KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí?

Šance, že budou bílé Vánoce, je tedy jen desetiprocentní. Lepší vyhlídky ale platí na horách, sníh tam bývá v 60 procentech případů. „Na hřebenech pohraničních hor jsou pak Vánoce bílé většinou, jen zhruba jednou za 10 let je to jinak, to se ale bavíme o polohách nad 1200 metrů nad mořem. Ladovsky bílé Vánoce jsou tedy v nížinách velkou výjimkou, naopak na horách je to celkem běžné,“ uzavírá meteorolog.

Domů
Sdílet
Diskuse