Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
1. listopadu 2023 v 8:53
Čas čtení 0:53

PRŮZKUM: Volby by v září drtivě vyhrálo ANO, koalice by na většinu nedosáhla

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PRŮZKUM: Volby by v září drtivě vyhrálo ANO, koalice by na většinu nedosáhla
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Pokud by se v září konaly volby do Poslanecké sněmovny, jasným vítězem by se stalo hnutí ANO se ziskem 34 procent hlasů. Druhá ODS by získala 13 procent. Vyplývá to z nejnovějšího volebního modelu agentury Median.

Podle zářijového modelu by pětiprocentní práh nutný pro vstup do dolní komory překročilo celkem šest politických stran a hnutí. Po ANO (34 procent) a ODS (13 procent) následují Piráti, kterým průzkum přisuzuje 11,5 procenta hlasů. 

Čtvrtá SPD by se ziskem devíti procent hlasů dosáhla zhruba stejného výsledku jako v posledních parlamentních volbách. Do sněmovny by se dostalo ještě hnutí STAN (6,5 procenta) a TOP 09 (5,5 procenta).

1. října 2023 v 13:13 Čas čtení 0:49 Průzkum: Volby by drtivě vyhrálo ANO, mělo by přes 30 procent hlasů Průzkum: Volby by drtivě vyhrálo ANO, mělo by přes 30 procent hlasů

Mimo dolní komoru by naopak zůstali komunisté, kterým průzkum přisuzuje 4,5 procenta hlasů. KDU-ČSL a SOCDEM by shodně získaly čtyři procenta. 

Koalice by na většinu nedosáhla

Z volebního modelu vyplývá, že současná pětikoalice by měla v případě předčasných voleb problém sestavit vládní většinu. Vládní strany by v součtu dosáhly na 91 poslaneckých křesel, pro složení vlády je nutné získat alespoň 101.

8. října 2023 v 14:28 Čas čtení 0:51 Nový průzkum: ANO by ovládlo volby s více než 33 procenty, ODS i Piráti oslabují Nový průzkum: ANO by ovládlo volby s více než 33 procenty, ODS i Piráti oslabují

Část dotázaných, kteří v posledních volbách volili jednu ze stran vládní koalice, uvádí, že svou volební účast nyní neplánuje nebo plánuje, ale neuvádí své volební preference. Autoři modelu proto uvádějí, že na české politické scéně se otevírá prostor pro vznik nového subjektu. 

Nižší ochota účastnit se voleb

Z modelu je také patrný pokles ochoty voličů přijít k volebním urnám. Pouze 55,5 procenta dotázaných uvedlo, že by k volbám určitě přišlo. Dalších 10,5 procenta svoji účast zvažuje. Oproti minulému modelu se jedná o pětiprocentní pokles. Autoři průzkumu upozorňují, že nižší volební účast nahrává stranám se silným voličským jádrem.

Anketa:
Koho bys volil*a, pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny?
ANO
ODS
Piráti
SPD
STAN
TOP 09
KDU-ČSL
KSČM
SOCDEM
Někoho jiného
ANO
65 %
669 Hlasů
ODS
8 %
81 Hlasů
Piráti
5 %
53 Hlasů
SPD
7 %
72 Hlasů
STAN
1 %
15 Hlasů
TOP 09
2 %
17 Hlasů
KDU-ČSL
1 %
9 Hlasů
KSČM
4 %
44 Hlasů
SOCDEM
3 %
28 Hlasů
Někoho jiného
5 %
47 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse