Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
11. listopadu 2023 18:28
Čas čtení 0:50

V Hongkongu se pořádala gay olympiáda. První asijské Gay Games proběhly i přes odpor čínské vlády

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Hongkongu se pořádala gay olympiáda. První asijské Gay Games proběhly i přes odpor čínské vlády
Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco

Po měsících odkladů způsobených pandemií se v Hongkongu minulý týden konaly Gay Games, dříve známé jako Gay olympijské hry. Mezinárodní akce se zúčastnilo téměř 2400 sportovců.

Sportovní událost, která se koná každé čtyři roky, letos společně s Hongkongem pořádala mexická Guadalajara. Dříve se hry konaly například v Sydney, New Yorku či Paříži. Pod názvem Gay olympijské hry se poprvé tato událost uskutečnila v San Franciscu v roce 1982.

Úspěchy hongkongské LGBTQ+ komunity

První akce svého druhu na asijském kontinentě se v Hongkongu uskutečnila po řadě právních vítězství tamní LGBTQ+ komunity, jejíž úspěch u soudů je v ostrém kontrastu se stále se zhoršující situací sexuálních menšin v pevninské Číně. Informoval o tom britský deník The Guardian.

9. listopadu 2023 8:19 Čas čtení 0:42 Věřící trans osoby se mohou nechat pokřtít, oznámil Vatikán Věřící trans osoby se mohou nechat pokřtít, oznámil Vatikán

Například letos v únoru hongkongský nejvyšší soud rozhodl, že politika tamní správy požadující operativní změnu pohlaví za účelem změny zákonného pohlaví je protiústavní. V září pak soud vydal rozhodnutí, podle kterého je vláda povinna vytvořit „alternativní rámec“ pro uznání svazků osob stejného pohlaví. K tomu také dodal, že by podpořil homosexuální manželství. 

1. listopadu 2023 17:07 Čas čtení 0:32 Tomio Okamura se vysmívá trans lidem z pořadu Refresheru. Ostře to odmítáme, tohle do slušné společnosti nepatří Tomio Okamura se vysmívá trans lidem z pořadu Refresheru. Ostře to odmítáme, tohle do slušné společnosti nepatří

Veřejné mínění je v rozporu s čínskou vládou

Odpor hongkongské správy k přiznání rovných práv LGBTQ+ komunitě je v souladu s politikou Pekingu, nikoli však s tamním veřejným míněním. Průzkum z letošního května ukázal, že 60 procent obyvatel Hongkongu podporuje myšlenku manželství osob stejného pohlaví, před deseti lety to bylo jen 38 procent. Dalších 70 procent respondentů uvedlo, že by Hongkong měl mít uzákoněnou ochranu před diskriminací na základě sexuální orientace. 

Domů
Sdílet
Diskuse