Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
21. listopadu 2023 15:59
Čas čtení 1:24

Pumpy v Česku začnou přecházet na ekologičtější benzín. Se starší károu už si možná nenatankuješ

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Čerpací stanice již na některých místech nabízí nový typ benzínu s příměsí deseti procent alkoholu a biosložek. Největší síť Orlen Unipetrol se plánuje přidat po Novém roce.

Na svém webu společnost Orlen uvedla: „Rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol realizuje postupné kroky na své cestě k emisní neutralitě, které chce dosáhnout nejpozději v roce 2050. Od 1. ledna 2024 tak dojde na čerpacích stanicích u stojanů vydávajících 95oktanový benzín ke změně mezinárodního označení z dosavadního E5 na nové E10.“

Benzín označovaný jako E10 nahrazuje Natural 95, je však lepší pro životní prostředí. Obsahuje dvojnásobné množství etanolu (tedy deset procent) a dochází tak k lepšímu spalování, čímž pomáhá snižovat množství vypouštěného oxidu uhličitého do ovzduší. Odpovídá tak více evropské legislativě, která nařizuje snižovat emise jak při výrobě paliva samotného, tak při jeho distribuci.

21. listopadu 2023 12:53 Čas čtení 1:06 ŽEBŘÍČEK: Kupuješ auto? Na tyhle modely radši bacha, nejčastěji propadají u technické kontroly ŽEBŘÍČEK: Kupuješ auto? Na tyhle modely radši bacha, nejčastěji propadají u technické kontroly

Tiskový mluvčí České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula uvedl, že „E10 lze tankovat téměř do všech benzínových automobilů vyrobených po roce 2005, kdy vstoupila v platnost norma Euro 4“.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Refresher News


Se staršími modely však může nastat problém. Například u modelů Škoda Felicia vyrobených mezi lety 1994 a 2001 bude nutný servisní zásah. Dále nebude nové palivo vhodné do modelu Mercedes se systémem přímého vstřikování paliva z let 2002 až 2005 nebo do Fiatu Multipla s motorem 1,6 16V. Problém se také vyskytuje u modelu Ford Mondeo 1.8 SCI vyrobeného mezi lety 2003 a 2007 i u jeho druhé generace se stejným motorem.

Větší problém nastává u motocyklů, například Kawasaki ER 5, který je u nás stále oblíben zejména mezi motocyklovými začátečníky. Byť se vyráběl už v letech 1997 až 2006, nový typ paliva nezvládne.

21. listopadu 2023 9:46 Čas čtení 0:46 Peklo na zemi? Současná opatření proti globálnímu oteplování nejsou dostatečná, varuje OSN Peklo na zemi? Současná opatření proti globálnímu oteplování nejsou dostatečná, varuje OSN

Václav Loula pro Aktuálně.cz doporučuje, aby majitelé starších aut před přechodem na nový benzín vždy kontaktovali servis nebo výrobce, a současně také radí, jaké palivo by měli tankovat majitelé veteránů. „V tomto směru máme jasno už dlouho. Vždy doporučujeme, aby majitelé starších historických vozů tankovali prémiová paliva s vyšším oktanovým číslem.“ Toto palivo je u Orlenu vedeno jako Verva 100.

To, zda je váš model vhodný pro přechod na nové palivo E10, lze zjistit například na webu e10info.eu.

Domů
Sdílet
Diskuse