Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
21. listopadu 2023 v 9:46
Čas čtení 0:46

Peklo na zemi? Současná opatření proti globálnímu oteplování nejsou dostatečná, varuje OSN

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Ačkoliv se v roce 2015 členské státy dohodly, že globální oteplování omezí na jeden a půl stupně, nově zveřejněná zpráva OSN uvádí, že současná opatření povedou ke zvýšení až na tři stupně.

Aby bylo dosaženo plánovaného cíle snížení teploty, je potřeba do roku 2030 omezit přísun oxidu uhličitého (CO2) o 22 miliard tun. To odpovídá 42 procentům světových emisí a zároveň míře znečištění, kterou vyprodukuje pět vedoucích zemí, co se znečišťování týče: Čína, Rusko, Japonsko, Indie a USA.

19. listopadu 2023 v 17:00 Čas čtení 4:21 „Bojujeme za to, aby na nás nějaký svět zbyl.“ Studentstvo po celém Česku stávkovalo kvůli klimatické krizi „Bojujeme za to, aby na nás nějaký svět zbyl.“ Studentstvo po celém Česku stávkovalo kvůli klimatické krizi

OSN zveřejnilo zprávu před zásadním klimatickým summitem Cop28, který příští týden vypukne ve Spojených arabských emirátech.

„Na planetě už není člověk ani ekonomika, kterých by se změna klimatu nedotkla, takže musíme přestat překonávat nežádoucí rekordy v emisích, teplotách a extrémním počasí. Místo dodržování starých pořádků musíme vykročit z našeho komfortu a začít překonávat jiné rekordy: konkrétně v oblasti snižování emisí a zároveň ve financování funkčních opatření v oblasti klimatu,“ uvedl šéf enviromentálního programu pro OSN Inger Andersen. 

Generální tajemník OSN António Guterres pak již několikrát v minulosti varoval, že svět čeká doslova „pekelná“ budoucnost, pakliže nezačne s globálním oteplováním aktivněji bojovat.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash/Matt Palmer/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse