Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Marek Pros
23. listopadu 2023 v 14:02
Čas čtení 1:00

Půjčí ti 50 tisíc, za rok musíš splatit 150 tisíc. Víme, na jaké půjčky a úvěry si dát pozor

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Půjčí ti 50 tisíc, za rok musíš splatit 150 tisíc. Víme, na jaké půjčky a úvěry si dát pozor
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Člověk v tísni sestavil nový Index odpovědného úvěrování. Přináší důležité informace, pokud uvažuješ o spotřebitelské půjčce.

Člověk v tísni důkladně porovnal více než 30 úvěrů na českém trhu. Hodnocení se řídilo 14 klíčovými parametry, mezi které patřily například transparentnost, klientská vstřícnost a schopnost poskytovatele úvěru prověřit, jestli klient*ka může vůbec splácet.

Výsledkem je podrobný žebříček, který odhaluje nejlépe hodnocené produkty a varuje před těmi, jimž je lepší se vyhnout.

Index odpovědného úvěrování.
Index odpovědného úvěrování. Zdroj: Člověk v tísni

„Čtyři hvězdy znamenají přijatelnou cenu, srozumitelné informace a korektní obchodní podmínky. Férové jsou i tříhvězdičkové společnosti, v některých hlediscích by však ke klientům mohly být vstřícnější. Příkladem může být zbytečně rozsáhlá smluvní dokumentace, chybějící informace o maximální úrokové sazbě nebo úvěrové kalkulačky s cenami, na které ale v praxi skoro nikdo nedosáhne,“ vysvětluje David Borges, analytik Člověka v tísni a autor Indexu odpovědného úvěrování. 

5. ledna 2023 v 14:45 Čas čtení 2:51 Nejnovější analýzy cen půjček potvrzují důležitost jejich online srovnávání Nejnovější analýzy cen půjček potvrzují důležitost jejich online srovnávání

„Přístup poskytovatelů úvěrů se však postupně zlepšuje. Řada z nich také vnímá umístění v indexu jako určitou zpětnou vazbu a snaží se dohnat své konkurenty, kteří se umístili na vyšších příčkách. Z kultivace trhu máme radost, přesně to je smysl našeho srovnávání,“ doplňuje analytik.

Nedostatečná pozornost při podepisování úvěrové smlouvy může totiž znamenat až trojnásobné přeplacení padesátitisícové půjčky. Takže pokud se rozhodneš půjčit si před Vánoci peníze, důkladně si prostuduj všechny informace, než něco podepíšeš. A vyhni se i půjčkám „na IČO“.

Náklady na půjčku.
Náklady na půjčku. Zdroj: Člověk v tísni

Pokud potřebuješ peníze na živobytí, třeba na nájem, ověř si, zda nemáš nárok na příspěvek od státu nebo jinou formu pomoci. Základní poučka platí – když na některé věci nemám, nekupuji si je.

Pokud se i tak rozhodneš pro půjčku, daleko výhodnější podmínky má ta s pravidelnými splátkami než úvěrový limit s minimální splátkou.

Domů
Sdílet
Diskuse