Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
23. listopadu 2023 17:43
Čas čtení 1:47

Školní jídelny jdou do stávky. Chtějí nabízet kvalitní obědy, chybí jim k tomu peníze

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Školní jídelny jdou do stávky. Chtějí nabízet kvalitní obědy, chybí jim k tomu peníze
Zdroj: Firmy.cz

K protestní stávce v pondělí 27. listopadu se v některých krajích připojí i školní jídelny. Vadí jim především škrty v rozpočtech, které zabraňují zlepšení úrovně nabízených jídel.

Organizace Nesehnutí v roce 2021 zahájila kampaň Pestré jídelny, jejímž cílem je změna vyhlášky o školním stravování. Snaží se nabídnout dětem kvalitnější a lepší obědy a poukazuje především na nárůst dětí se speciálními dietami.

Dle průzkumu InsightLab si téměř dvě třetiny rodičů myslí, že by školní jídelny měly zařazovat do svého jídelníčku více rostlinných a bezmasých jídel.

Organizace Nesehnutí na svých stránkách organizuje výzvu ministru školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláši Bekovi. Vyplnit ji mohou jak studenti, tak rodiče či učitelé. Ministerstvo školství již slíbilo upravení staré vyhlášky o školním stravování. Mělo by se jednat o reformu tzv. spotřebního koše.

Dietní stravování by tak mělo být dostupné všem a od určité velikosti škol by měly jídelny povinnost nabízet určité množství bezmasých a rostlinných jídel. Jídelny by také měly více využívat lokální potraviny a stravování by mělo lépe odpovídat výživovým hodnotám. Toto prohlášení je však v nesouladu s návrhem rozpočtu na rok 2024, který zveřejnilo ministerstvo financí. Počet zaměstnanců ve školství by se měl snížit o téměř 34 tisíc.

Spotřební koš stanovuje, jaké výživové požadavky mají splňovat jídla podávaná ve školní jídelně. Legislativně jsou stanoveny určité skupiny potravin (brambory, maso, ovoce, zelenina atd.) a jejich doporučená spotřeba na žáka na den. Výpočtem spotřebního koše pak jídelna dokumentuje, jak tyto normy dodržuje.

Jídla nelze zkvalitňovat, pokud chybí finance. „Obce mají snahu klást vyšší nároky na školní jídelny a investovat do jejich vylepšení. Pokud však nedostanou peníze od státu, budou muset uvolněné finance investovat do platů pro školní kuchařky, což je škoda,“ uvádí Anna Neumannová, koordinátorka kampaně Pestré jídelny. Dle průzkumu by 76 procent rodičů preferovalo, kdyby si jejich potomci alespoň jednou týdně mohli zvolit k obědu ve škole čistě rostlinné jídlo. To však nabízí jen malé procento jídelen.

12. dubna 2024 13:00 Čas čtení 5:17 Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká

„Jde nám i o to, aby existovala šance výběru. Většina jídelen nabízí jen jednu variantu oběda a pokud nabízí více variant, tak ne vždy je ta druhá bezmasá či rostlinná,“ upozorňuje Anna Neumannová. 

Školní jídelny se proto v některých krajích přidávají ke stávce nepedagogických pracovníků. Již nyní je ve školních jídelnách nedostatek pracovníků a škrty v rozpočtech situaci ještě zhorší. Náměstek člena vlády na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy Jiří Nantl na síti X argumentoval tím, že do školních jídelen se chodí stravovat i senioři, a na financování školních jídelen by se tedy měly podílet i obce. Ti však platí plnou částku, zatímco obědy pro děti jsou dotované. Obce navíc na nové výdaje nejsou připravené.

Domů
Sdílet
Diskuse