Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Uličná
9. prosince 2023 11:57
Čas čtení 0:38

FOTO: Červený přízrak vznášející se nad gigantickou bouří. Astronaut zachytil vzácný vesmírný úkaz nad Zemí ​

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené

Neobyčejný atmosférický úkaz se podařilo zachytit na hranici vesmíru.

Dánskému astronautovi Andreasi Mogensenovi se na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) podařilo zachytit nevídaný jev. Jedná se o tzv. červený přízrak, informovala o tom ESA.

Tento jev, v angličtině označovaný jako „red sprite“, se objevuje nad silnými bouřemi a ze Země se pozoruje velmi těžko. Vzniká 40 až 80 kilometrů nad Zemí, proto jej lze zachytit jen ve vyšších vrstvách atmosféry.

cerveny skriatok burka vesmir ukaz priroda red sprite
Zdroj: ESA/A. Mogensen

Na zaznamenávání takových přírodních anomálií se používá speciální přístroj, který monitoruje interakce mezi atmosférou a vesmírem. Konkrétně tento snímek je pořízen pomocí Davidsonovy kamery, která připomíná lidské oko a díky možným změnám kontrastu dokáže zachytit za vteřinu až 100 tisíc záběrů při minimální spotřebě elektrické energie.

red sprite cerveny skratok prirodny ukaz cervene svetlo
Zdroj: Google/Flickr

Jak píše tn.cz, takové vlastnosti jsou k vyfotografování něčeho takového ideální, protože červený přízrak se ukáže pouze na zlomek vteřiny. Kamera je nejnovější součástí experimentu a předpokládá se, že podobné snímky budou přibývat.

V Česku se v minulosti podařilo fotografovi Danielu Ščerbovi vyfotit hned několik červených přízraků, jeho fotka se stala astronomickým snímkem dne.

Domů
Sdílet
Diskuse