Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
14. prosince 2023 v 7:41
Čas čtení 1:39

Průzkum: Čeští studenti a studentky se necítí šťastně. Viní politickou situaci, zmínili ale i další problémy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Průzkum: Čeští studenti a studentky se necítí šťastně. Viní politickou situaci, zmínili ale i další problémy
Zdroj: Pexels.com/volně k užití

Čtyři z deseti českých studentek a studentů se necítí dlouhodobě šťastní. Vyplývá to z výsledků mezinárodního studentského průzkumu, který v šesti evropských zemích a v Maroku uskutečnila skupina GTS Alive Group.

Poměr studujících, kteří se necítí dlouhodobě šťastní, je v Česku vyšší než v Německu, Španělsku či Rumunsku. Šťastnější jsou dokonce i mladí lidé v severoafrickém Maroku. 

Naprostá většina mladých Čechů a Češek si přivydělává

Oproti jiným zemím se může české studentstvo pochlubit svojí pracovitostí. Až 85 procent dotázaných uvedlo, že si alespoň jednou za rok přivydělává na brigádě. Možná i díky tomu více než polovina českých studujících hodnotí svoji finanční situaci jako dobrou. Špatně je na tom podle svých slov jen každý šestý dotázaný.

GTS Alive
Zdroj: GTS Alive/se svolením

Mnohem více než finance trápí české studentstvo politika, kterou v Česku sleduje polovina studujících. Pro srovnání, v Německu je toto číslo asi o deset procent vyšší. Až 60 procent dotázaných uvedlo, že vnímá českou politickou situaci jako špatnou. Ještě hůře jsou na tom však Slováci, kteří vnímají tamní politickou situaci špatně až z 90 procent.

10. listopadu 2023 v 6:00 Čas čtení 12:13 „Jen tak tu potkáte Billa Gatese.“ S Čechem studujícím na Stanfordu o zkušenostech na elitní škole i prvních velkých úspěších „Jen tak tu potkáte Billa Gatese.“ S Čechem studujícím na Stanfordu o zkušenostech na elitní škole i prvních velkých úspěších

Do světa se jim nechce

Autoři a autorky průzkumu se respondentů ptali také na jejich ochotu vyrazit do světa. Ochotu odstěhovat se do zahraničí a žít tam a pracovat projevila polovina dotázaných. V drtivé většině ostatních zemí se toto číslo pohybovalo od 60 procent v Rakousku až po 90 procent ve Španělsku.

2. prosince 2023 v 17:47 Čas čtení 0:38 Každý pátý školní oběd je přesolený, tvrdí hygienici. Jaká to představuje rizika? Každý pátý školní oběd je přesolený, tvrdí hygienici. Jaká to představuje rizika?
Výběr z typických odpovědí českých studentů a studentek na otevřenou otázku „Jaký je podle tvého názoru největší problém ve tvé zemi?“ (odpovědi studentů ponechány v původním znění včetně překlepů a pravopisných chyb):
Celkově nastavení státu. Zmínila bych poskytování podpor, důchodů, přístup k lidem a profesím. Dále je to vývoj cen (související s výrobou a dovozem potravin, nesamostatnost státu) a poskytování nezbytných služeb, například zdravotnictví a školství. Dalo by se toho ale vyjmenovat určitě více.
Dezinformace, chudoba a prohlubování rozdílu mezi chudými a bohatými, nedostatek peněz ve státní správě (hlavně školství), hromadění majetku bohatými na úkor chudých, studentské ubytování a jeho úroveň a cena.
Lidé a jejich neustále stezovani negativita a nadávky nejen na vládu Česko ale i na ostatní agresivita části i důchodců přitom se nemáme tak špatně velmi dobře bych rekla máme co jist kde spat tak o co jde.
Moc lidí nebere vážně problémy mladých lidí. V naprosté většině si musíme při studiu přivydělávat, skloubit studium, práci, soukromý život a psychickou pohodu není vždy jednoduché a někdy slova pochopení pomůžou.
Některá rozhodnutí vlády, neposkytnutí pomoci mladým lidem v ohledu financí a bydlení, zabezpečení matek samoživitelek.
Drahé nájmy bytů, pro studenty nemožné během studia bydlet sám a i po dostudování takřka nemožné.
Ekonomická krize, strach z války atd. To vše vede k tomu, že lidé zastávají extrémistické názory a to vidím jako největší problém.
Domů
Sdílet
Diskuse