Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Mrázek
14. prosince 2023 17:08
Čas čtení 0:59

Telefonování za jízdy? Od nového roku nejen za ztrátu bodů, ale i pěkně mastnou pokutu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Telefonování za jízdy? Od nového roku nejen za ztrátu bodů, ale i pěkně mastnou pokutu
Zdroj: Freepik/@ Drazen Zigic/volně k užití

Podle policejních statistik je telefonování – respektive držení telefonního či záznamového přístroje za jízdy – druhým nejčastěji bodovaným přestupkem hned za překročením povolené rychlosti o 5 až 20 kilometrů v hodině.

Jen v roce 2022 za něj dostalo pokutu 62 154 řidičů, tedy 170 denně. A dva body do rejstříku. Od nového roku to budou body čtyři a pořádně podraží i finanční sankce. „Stojí za to, myslet na řešení připojení telefonu už při výběru auta,“ říká Jindřich Topol, technický expert společnosti AURES Holdings, která provozuje největší česká autocentra AAA AUTO a Mototechna. A dodává, že nejde jen o body. „Podle odhadů expertů zaviní telefonování za volantem ročně až deset tisíc nehod.“

14. prosince 2023 13:09 Čas čtení 0:53 Výstraha: V Česku hrozí náledí, nižší pravděpodobnost je v jediném regionu Výstraha: V Česku hrozí náledí, nižší pravděpodobnost je v jediném regionu

Aktuální výše pokut je do dvou tisíc korun. To se ale za necelé tři týdny změní. „Na místě můžete přijít o minimálně 2,5 a maximálně 3,5 tisíce korun, ve správním řízení se sankce zdvihá čtyřnásobně – od čtyř do deseti tisíc korun. A hlavně hned nasbíráte čtyři trestné body. Už to není banální přestupek – stačí se třikrát zapomenout s telefonem v ruce a vybodujete se 12 trestnými body,“ upozorňuje Topol.

Řešení se pak nabízí samo. Zkrátka přesunout telefon z ruky a zapojit jej do interiéru a systému auta tak, aby člověk mohl telefonovat, aniž by přitom ztrácel kontrolu nad vozidlem. V dnešní době nic těžkého ani drahého.

šoférovanie, auto, mobil
Zdroj: Pexels/Acharaporn Kamornboonyarush

„Z celkových zhruba 13 tisíc vozů v nabídce sítě AAA AUTO jich bezmála sedm tisíc disponuje bluetooth připojením k audiosystému továrního nebo aftermarketového výrobce. Dva tisíce aut má rovnou systém Android Auto nebo Apple CarPlay, tedy moderní infotainmenty, u nichž je připojení telefonu nedílnou součástí, umí i zrcadlit další funkce telefonu a většinou se dají ovládat i hlasem,“ říká opět Topol.

Domů
Sdílet
Diskuse