Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová TASR
15. prosince 2023 16:51
Čas čtení 1:22

VIDEO: Putinův rozhovor s Putinem. Deepfake verze se ptala, zda ruský prezident používá dvojníky

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
VIDEO: Putinův rozhovor s Putinem. Deepfake verze se ptala, zda ruský prezident používá dvojníky
Zdroj: TASR/AP

Ve čtvrtek se Putin poprvé od začátku invaze na Ukrajinu setkal s médii a prostřednictvím videokonference odpovídal na otázky ruského obyvatelstva.

Ruský prezident Vladimir Putin během konference na chvíli „ztratil řeč“, když byl konfrontován s verzí sebe sama, kterou vytvořila umělá inteligence. 

„Vladimíre Vladimiroviči, dobrý den, jsem student Petrohradské státní univerzity. Chci se vás zeptat: Je pravda, že máte mnoho dvojníků?“ zeptala se Putina jeho deepfake verze. Dotaz vyvolal smích mezi diváky a divačkami v sále, kde se konference konala. V další otázce se dvojník zajímal o to, jak Putin vnímá „nebezpečí, které do našeho života přináší umělá inteligence a neuronové sítě“.

13. prosince 2023 18:18 Čas čtení 0:40 FOTO: Nemá princ prst, nebo jich má šest? Veřejnost znepokojila fotka britské královské rodiny FOTO: Nemá princ prst, nebo jich má šest? Veřejnost znepokojila fotka britské královské rodiny

Po krátkém zaváhání Putin odpověděl: „Vidím, že se mi můžete podobat a mluvit mým hlasem. Ale přemýšlel jsem o tom a dospěl jsem k rozhodnutí, že jen jeden člověk by měl vypadat jako já a mluvit mým hlasem. A tím člověkem budu já.“ Nakonec v odpovědi pronesené žoviálním tónem dodal: „Mimochodem, tohle je můj první dvojník.“

Agentura Reuters připomněla, že zejména v západních médiích se opakovaně objevily spekulace, že Putina na některých veřejných vystoupeních kvůli údajným zdravotním problémům zastupuje jeden nebo více dvojníků. Kreml to však popírá a tvrdí, že prezidentův zdravotní stav je vynikající.

Další témata: Ukrajina, Palestina nebo potraty

Neprobírala se však pouze umělá inteligence. Během čtyřhodinové telekonference Putin ujistil veřejnost, že další vlna mobilizace kvůli válce na Ukrajině se zatím nechystá; oznámil, že válka na Ukrajině skončí, až Rusko dosáhne svých cílů, tedy „denacionalizace a demilitarizace“ Ukrajiny.

16. srpna 2023 13:12 Čas čtení 0:50 Budoucnost podvodů? Zaměstnanci v Česku zavolal deepfake šéf a ptal se na bankovní účet Budoucnost podvodů? Zaměstnanci v Česku zavolal deepfake šéf a ptal se na bankovní účet

Zopakoval, že žoldnéři soukromých vojenských společností by měli mít stejné výhody jako řadoví vojáci, a prohlásil, že postavení ruské armády na ukrajinských frontách se zlepšuje.

Přislíbil také investovat do Ruskem okupovaných území Ukrajiny více než bilion rublů ročně. Zároveň hovořil o hospodářské obnově těchto území. 

Putin dále oznámil, že Rusko bude pokračovat v dodávkách plynu do Evropy. Vyjádřil se také k válce na Blízkém východě. Uvedl, že konflikt by měl být vyřešen vytvořením palestinského státu s hlavním městem ve východním Jeruzalémě.

Reagoval také na dohady, které se v Rusku objevily ohledně přístupu žen k potratům. Řekl, že potraty nikdo nezakazuje. Zdůraznil, že je třeba respektovat práva a svobodu žen, ale zároveň připomněl tradiční ruské hodnoty, k nimž podle něj patří i velká rodina.

Domů
Sdílet
Diskuse