Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
19. prosince 2023 6:41
Čas čtení 1:18

Víme, která pyrotechnika je „relativně“ bezpečná. Poznáš ji jednoduše podle dvou znaků

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Víme, která pyrotechnika je „relativně“ bezpečná. Poznáš ji jednoduše podle dvou znaků
Zdroj: ČAS

Pyrotechnika, kterou slavíme příchod nového roku, je stále výbušnina. Ač často popisována jako zábavná, její dopad na zdraví už tak zábavný být nemusí. Proto je dobré zkontrolovat předem, jestli máme v košíku alespoň relativně bezpečné kousky.

Pokud se rozhodneš o opravdu hlučné oslavy konce roku a nemáš jistotu, jestli jsou tvé rachejtle bezpečné, můžeš se kouknout do norem České agentury pro standardizaci. Konkrétně technická norma ČSN EN 15947 uvádí to, jak má být výrobek označen a jaké má vlastnosti. 

„Požadavky na tyto výrobky byly proto harmonizovány napříč Evropskou unií a technická komise číslo 212 Evropského výboru pro normalizaci (CEN) připravila několik norem sdružených do souboru ČSN EN 15947. A protože tyto normy musely povinně převzít všechny členské státy, má zákazník jistotu, že pravidla pro takzvanou zábavní
pyrotechniku jsou stejná, bez ohledu na to, kde si výrobek koupí,“ uvedl k problematice tiskový mluvčí agentury Jan Lodl.

Vhodná kontrola přichází hned u nákupu. „Už při nákupu je vhodné si zkontrolovat zejména označení výrobku, tak jak ho uvádí norma ČSN EN 15947-3. To může být prvním signálem, jestli koupit, či nikoli. Od loňska jsou přitom jednotlivé normy dostupné na e-shopu České agentury pro standardizaci, a tak si může zájemce snadno koupit konkrétní normu, která ho zajímá,“ řekla ředitelka odboru standardizace Zdena Slaná.

Nejbezpečnější je F1

Nemůžeš udělat chybu v případě, že si koupíš pyrotechniku zařazenou v kategorii F1. Do ní patří například bouchací kuličky, prskavky, bengálské ohně nebo fontány. Prodej je umožněn lidem od 15 let. Je ale třeba být obezřetný. I prskavka nakonec dokáže zapálit suchý stromeček nebo adventní věnec.

29. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti

„Hladina akustického hluku nesmí například překročit 120 decibelů a výrobek nesmí připomínat potravinu nebo hračku. Pokud vám prodejce něco takového chce prodat s označením F1, obezřetnost je více než namístě,“ doplňuje agentura.

Minimální požadavky na označování stanovuje technická norma ČSN EN 15947-3. Pokud chceš ale skutečně vědět, zda pyrotechnika splňuje technickou normu, vodítkem může být ČSN EN 15947-5. 

„Ta totiž určuje například požadavky na konstrukci, pyrotechnické složení či přípustné prostředky zážehu. Ale pozor, ani výrobek odpovídající všem technickým normám neuchrání uživatele od zranění způsobených chybnou manipulací a nikdy nemůže dát naprostou jistotu bezpečnosti. Stále jde o pyrotechnické výrobky,“ dodala Slaná.

Soubor technických norem můžeš najít na webu agentury.

Domů
Sdílet
Diskuse