Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
19. prosince 2023 8:31
Čas čtení 0:53

VIDEO: Na Islandu vybuchla sopka. Láva se blíží k městu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Na Islandu vybuchla sopka. Láva se blíží k městu
Zdroj: TASR/AP

Po týdnech sopečné aktivity došlo k výbuchu sopky na Islandu. Ačkoli byla erupce očekávána, vulkanologové nepředpovídali, že bude tak velká.

V obavě z katastrofy úřady v listopadu evakuovaly téměř čtyři tisíce obyvatel rybářského města Grindavík poté, co oblast zasáhl seismický roj, který za 24 hodin zaznamenal více než tisíc zemětřesení.

Tento týden obyvatelé čekali, zda budou pravidla evakuace zrušena do Vánoc. Oblast zažila za poslední dva měsíce tisíce zemětřesení, ale jejich magnitudy se v posledním týdnu snížily, což vedlo některé odborníky k domněnce, že riziko výbuchu polevilo.

Erupce ale začala okolo desáté hodiny večer jen pár kilometrů od města a trhliny v zemi se táhly směrem k vesnici ležící asi 40 kilometrů jihozápadně od islandského hlavního města Reykjavíku, uvádí deník The Guardian. Trhlina byla dlouhá asi tři a půl kilometru a rychle se zvětšovala, dodává.

Místní policie uvedla, že v důsledku toho zvýšila stupeň pohotovosti, a civilní obrana země varovala veřejnost, aby se nepřibližovala k oblasti, než záchranáři vyhodnotí situaci. Na Islandu, který má méně než 400 tisíc obyvatel a asi 130 sopek, nejsou sopečné erupce ničím neobvyklým.

29. února 2024 8:00 Čas čtení 6:42 Čech na Islandu: Práci si tu najde každý, nejhorší je nuda mimo sezónu. Životní úroveň je tu skvělá, ale chybí mi McDonald's Čech na Islandu: Práci si tu najde každý, nejhorší je nuda mimo sezónu. Životní úroveň je tu skvělá, ale chybí mi McDonald's

Od 19. století neuplynulo ani jedno desetiletí bez výbuchu, uvádí The New York Times. Současná seismická aktivita však zatím neovlivnila sopku Katla, která je jednou z nejznámějších v zemi a která od roku 1721 vybouchla již pětkrát.

Domů
Sdílet
Diskuse