Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
22. prosince 2023 11:16
Čas čtení 1:15

Americký deník uvedl, kdo stojí za smrtí Prigožina. Putin prý o plánu věděl

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Americký deník uvedl, kdo stojí za smrtí Prigožina. Putin prý o plánu věděl
Zdroj: TASR/AP

Prigožin zemřel 23. srpna 2023 po pádu letadla, které havarovalo ve Tverské oblasti.

Smrt zakladatele ruské žoldnéřské skupiny Jevgenije Prigožina zosnoval podle amerického deníku Nikolaj Patrušev, tajemník ruské bezpečnostní rady. S odvoláním na anonymní zdroje ze západních zpravodajských služeb to uvedl americký deník The Wall Street Journal (WSJ), informovala o tom TASR.

Patrušev začal varovat ruského prezidenta Vladimira Putina před hrozbou rostoucího vlivu Prigožina již v létě 2022. Prezident však údajně nedbal jeho varování –⁠ mimo jiné kvůli úspěchům, kterých Wagnerova skupina dosáhla na ukrajinských bojištích.

Podle zdroje WSJ, bývalého důstojníka ruské rozvědky, se situace změnila v říjnu 2022. Tehdy Prigožin údajně telefonoval Putinovi a nevybíravými slovy si stěžoval na nedostatek munice na ukrajinské frontě. Podle zdroje WSJ byl Patrušev v době telefonátu v Putinově kanceláři.


Putin ignoroval i další Prigožinovy stížnosti na dodávky munice, stejně jako jeho veřejné střety s ruským ministerstvem obrany, uvádí WSJ.

Když však v červnu 2023 Prigožin vyvolal vzpouru svých mužů a zahájil pochod na Moskvu, Patrušev, který v tom viděl příležitost, jak se vůdce wagnerovců nadobro zbavit, „převzal iniciativu“. WSJ uvádí, že poté, co byla prostřednictvím Západem neuznaného běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka uzavřena dohoda o stažení žoldnéřů na běloruské území a Putin slíbil, že nechá zastavit jejich stíhání, začal Patrušev připravovat plán na fyzickou likvidaci Prigožina. Podle zdrojů deníku byl Putin s těmito plány seznámen a nic nenamítal.

15. prosince 2023 16:51 Čas čtení 1:22 VIDEO: Putinův rozhovor s Putinem. Deepfake verze se ptala, zda ruský prezident používá dvojníky VIDEO: Putinův rozhovor s Putinem. Deepfake verze se ptala, zda ruský prezident používá dvojníky

Podle západních zpravodajských zdrojů WSJ byla 23. srpna pod křídlo soukromého letadla Embraer-135, které Prigožin používal, nastražena malá bomba. Stalo se tak ve chvíli, kdy se připravovalo ke startu na moskevském letišti Šeremetěvo.

Půl hodiny po startu se letadlo zřítilo ve Tverské oblasti, přičemž zahynulo všech deset osob na palubě. Očití svědci na zemi v okolí místa havárie tvrdili, že na palubě došlo k výbuchu.

Domů
Sdílet
Diskuse