Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
9. ledna 2024 15:44
Čas čtení 1:13

V Brně řádili falešní koledníci, vydělali stovky korun. Za nelegální sbírku přitom hrozí pokuta půl milionu korun

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Brně řádili falešní koledníci, vydělali stovky korun. Za nelegální sbírku přitom hrozí pokuta půl milionu korun
Zdroj: Městská policie Brno

Tříkrálové tradice dorazily o uplynulém víkendu také do Brna. Tamní strážníci vyjížděli v sobotu odpoledne do městské části Židenice, kde podle svědků vybíraly děti bez doprovodu dospělého peníze v rámci Tříkrálové sbírky. Realita však byla trochu jiná.

Policisté na místě narazili na tři dívky ve věku od 7 do 12 let s korunkami na hlavě a podomácku vyrobenou nezabezpečenou kasičkou bez označení, kterou držela nejstarší z nich. Děti strážníkům řekly, že je doprovází žena stojící opodál.

9. ledna 2024 7:13 Čas čtení 0:39 Známá kurýrní služba upozorňuje klienty, že může dojít ke zpoždění zásilek Známá kurýrní služba upozorňuje klienty, že může dojít ke zpoždění zásilek

Od šestatřicetileté Brňanky se strážníci dozvěděli, že nejstarší z dívek je její dcera, která navštěvuje nedalekou faru. Sbírka se podle ní měla konat s pověřením tamního faráře. Policisté se rozhodli ženino tvrzení u duchovního telefonicky ověřit, ten jim však uvedl, že žádnou sbírku nepořádá.

Přivolaní republikoví policisté vyloučili podezření z trestného činu. Strážníci proto podezření z majetkového činu předali úředníkům společně s kasičkou, ve které bylo vybráno 440 korun. 

Jak poznat falešnou sbírku?

Na falešné sbírky policie dlouhodobě upozorňuje. „Koledníky lze rozpoznat podle průkazky vystavené Charitou ČR a potvrzené příslušnou diecézní charitou. Průkaz obsahuje podpisy odpovědných osob, případně i razítko diecézní charity. Údaje na průkazu koledníka musí souhlasit s údaji v jeho průkazu totožnosti, který si dárce může vyžádat,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Johnová a dodala, že kasička musí být úředně zabezpečená místně příslušným městským či obecním úřadem nebo magistrátem.

Číslo pokladničky musí souhlasit s číslem průkazky. Na kasičce je také nalepena nálepka se znakem charity. „Legální výběrčí by se nám měl navíc věnovat, zodpovědět nám všechny dotazy, které nás zajímají, včetně například toho, na jaký účel budou vybrané peníze vlastně použity. Měl by nám také věnovat leták s informacemi o konkrétní organizaci a jejích aktivitách, včetně internetové adresy a telefonických kontaktů,“ doplnila Johnová.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

V případě, že sbírku provádí právnická i fyzická osoba nelegálně anebo nesplnila všechny zákonné náležitosti, hrozí jí pokuta až do výše 500 tisíc korun. „Pokud by se prokázalo, že někdo úmyslně vybral v rámci nelegální sbírky více než pět tisíc korun, dopustil by se trestného činu podvodu, za který trestní zákoník ukládá sazbu v dolní hranici až dvou let odnětí svobody,“ doplnila mluvčí.

Domů
Sdílet
Diskuse