Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
11. ledna 2024 9:09
Čas čtení 1:07

Kvůli střelbě na fakultě budou poslanci jednat o zpřísnění zákona o držení zbraní

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kvůli střelbě na fakultě budou poslanci jednat o zpřísnění zákona o držení zbraní
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Kvůli střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v prosinci minulého roku bude sněmovní Výbor pro bezpečnost projednávat možnosti zpřísnění zbraňového zákona.

Poslanci jednali se zástupci ministerstva vnitra a policie o zbraňovém zákonu už ve středu a dnes, tedy ve čtvrtek, plánují pokračovat na sněmovním Výboru pro bezpečnost. Na tomto setkání se bude diskutovat o zákonu, který má vejít v platnost v lednu 2026. Ve světle tragických událostí na filozofické fakultě ale vyvstaly na povrch otázky, zda by tento zákon, přijatý už v minulosti, neměl být ještě přísnější.

Povinné psychotesty?

Chybí v něm totiž podmínka povinných psychotestů – o jejich zavedení se po střelbě na filozofické fakultě debatovalo nejvíce. V několika zahraničních státech tato podmínka pro držitele zbrojního průkazu platí, v Česku zatím ne.

9. ledna 2024 16:18 Čas čtení 1:39 Zásah proti střelci na fakultě byl profesionální, policie nepochybila. Co dalšího přinesla tisková konference? Zásah proti střelci na fakultě byl profesionální, policie nepochybila. Co dalšího přinesla tisková konference?

Změnu prosazuje hnutí STAN v čele s ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Někteří odpůrci povinných psychotestů – například z hnutí ANO – říkají, že by bylo nereálné provádět psychologická vyšetření u všech tří set tisíc držitelů zbrojních průkazů v Česku. Argumentují také tím, že ani psychotesty by případům typu prosincové tragédie nezabránily.

Změny, které zákon obsahuje už v původním znění, se týkají zkrácení lhůty pravidelných přezkumů zdravotní způsobilosti držitelů zbrojního pasu. Nově je tato lhůta zkrácená z deseti na pět let. V novém zákonu se objevuje i možnost policie kdykoli nařídit tuto prohlídku. Tyto přezkumy ale provádí praktický lékař, nikoli psycholog.

9. ledna 2024 17:15 Čas čtení 0:17 VIDEO: „Kluci, je na střeše!“ Policie ukázala nové záběry, jak honila vraha na filozofické fakultě VIDEO: „Kluci, je na střeše!“ Policie ukázala nové záběry, jak honila vraha na filozofické fakultě

V Česku bylo v roce 2022 nahlášených 314 039 lidí se zbrojním průkazem. Nahlášených zbraní bylo 989 348. Tato čísla se každoročně zvyšují – například ještě v roce 2020 bylo zbraní nahlášeno přibližně o 90 tisíc méně.

Domů
Sdílet
Diskuse