Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
9. ledna 2024 16:18
Čas čtení 1:39

Zásah proti střelci na fakultě byl profesionální, policie nepochybila. Co dalšího přinesla tisková konference?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zásah proti střelci na fakultě byl profesionální, policie nepochybila. Co dalšího přinesla tisková konference?
Zdroj: Profimedia

Policie na úterní tiskové konferenci zhodnotila zásah policie během útoku na filozofické fakultě. Úřad vnitřní kontroly (ÚVK) pochybení nezjistil. Uvedl však doporučení do budoucna.

Tiskovou konferenci zahájil policejní prezident Martin Vondrášek. Požádal média, aby při hodnocení zásahu rozlišovala mezi tím, co bylo známo během zásahu, a mezi tím, co je známo nyní, tedy 19 dní po střelbě. Zdůraznil, že policie chce být ohledně situace otevřená.

9. ledna 2024 14:41 Čas čtení 0:31 Poslanec Kobza se omluvil za své výroky ke střelbě na fakultě. Zdůvodnil je velikou zlostí nad zmařenými životy Poslanec Kobza se omluvil za své výroky ke střelbě na fakultě. Zdůvodnil je velikou zlostí nad zmařenými životy

Vondrášek zároveň dodal, že na některé otázky nebude odpovídat ze dvou důvodů. Jedním z nich je probíhající trestní řízení a druhým je prozatímní úroveň poznání. Uvedl, že nechce podporovat šíření spekulací.

Rychlý a profesionální zásah

Vyhodnocení vnitřním kontrolním úřadem je podle policejního mluvčího Ondřeje Moravčíka standardním postupem, který se spouští ve chvíli, kdy policie při zákroku použije donucovací prostředky, a především v případech, kdy vznikne zranění. Na vypracování se podílelo deset policistů.

O situaci a rozhodnutí ÚVK promluvil šéf policejního úřadu vnitřní kontroly Michal Tikovský. Uvedl, že k vypátrání střelce policie zvolila adekvátní prostředky. K tomu, že mladík mířil do hlavní budovy filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha, nevedly podle Tikovského žádné informace a vše nasvědčovalo tomu, že míří do Celetné. Lokalizace telefonu se povedla až napotřetí a data uvedla jen okolí Pařížské ulice.

Zásah je hodnocen jako rychlý a profesionální. Oceněna byla i rychlost podání první pomoci zraněným, ke které došlo už 13 minut po nahlášení střelby. Kontrola tak nenašla pochybení.

9. ledna 2024 10:16 Čas čtení 0:40 Jurečka našel zastání u Fialy. „Chyboval, lituje toho a omluvil se,“ uvedl premiér ke kauze ministra Jurečka našel zastání u Fialy. „Chyboval, lituje toho a omluvil se,“ uvedl premiér ke kauze ministra

Jediné doporučení do budoucna se týká krizové komunikace s vedením fakulty. „O skutečnosti, že je po střelci pátráno, nebylo vysloveně informováno vedení fakulty, ale pouze zaměstnanci, se kterými policisté hovořili,“ uvedl Michal Tikovský.

Na tiskové konferenci policie pouštěla video ze zásahu, kde policista Josef Jeřábek komentoval zásah a orientaci po budově. Podle něj bylo velmi složité zasáhnout střelce na ochozu. „Když ho měl jeden policista takzvaně na mušce, tak muž odhodil zbraň a vzdal se,“ doplnil.

Motiv útočníka je stále prověřován, vyřazen byl však vztahový záměr v případu vraždy v Klánovickém lese. Prověřují se i případné psychiatrické onemocnění útočníka. Momentálně není ani jisté, kde mladík získal peníze na nákup zbraní. Policie pracuje s verzí, že si na ně vzal půjčku.

30. prosince 2023 14:01 Čas čtení 1:02 Senior vyhrožoval, že vystřílí poštu. Policie řeší desítky případů schvalování střelby v Praze, někteří chtěli čin zopakovat Senior vyhrožoval, že vystřílí poštu. Policie řeší desítky případů schvalování střelby v Praze, někteří chtěli čin zopakovat

Zajímavou informaci přinesl náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík. Podle něj má vzniknout nová pracovní skupina Střelec, která bude vyhodnocovat typově shodné případy. Do čela by se měl postavit náměstek ředitele KŘ pro službu kriminální policie a vyšetřování Vojtěch Motyka. 

Policejní prezident na závěr dodal, že jedním z budoucích opatření bude nový centrální registr zbraní, který je momentálně přes deset let starý. Pohyb pachatele má policie zmapovaný, momentálně však nemá povolení jej sdílet. Také nemohla odpovědět na otázku novinářů, zda pachatel zbraně převezl do Prahy, nebo je měl někde v hlavním městě předem uložené.

Domů
Sdílet
Diskuse