Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Adam Tichý
9. února 2024 7:00
Čas čtení 0:46

„Táta pil a mámu mlátil. Pak se to otočilo.“ V Česku přibylo dětí, které přihlíží násilí mezi rodiči

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Táta pil a mámu mlátil. Pak se to otočilo.“ V Česku přibylo dětí, které přihlíží násilí mezi rodiči
Zdroj: Unsplash/Nadine Shaabana/volně k užití

V roce 2023 přibylo případů domácího násilí. Vyplývá to ze statistik intervenčních center pro osoby ohrožené domácím násilím. Pracovníci těchto center navíc upozorňují, že u dětí vystavených domácímu násilí se zvyšuje riziko přenosu násilí.

V loňském roce policie využila institutu vykázání násilné osoby ze společného obydlí v 679 domácnostech s nezletilými dětmi. V roce 2022 bylo těchto případů o 119 méně. Přibylo i incidentů mezi rodiči, u kterých byly přítomny děti, a to o více než 300 případů.

8. února 2024 12:40 Čas čtení 1:08 Lékařka měla při porodu dítěti utrhnout hlavu, rodičům nic neřekla Lékařka měla při porodu dítěti utrhnout hlavu, rodičům nic neřekla

„Táta pil a mámu mlátil. Pak se to otočilo. Máma začala s alkoholem také, využívala otcovy malátnosti a bila ho,“ vzpomíná na své dětství maminka čtyřleté Adélky, Johana, která je obětí domácího násilí. „Marek nemá ke skleničce daleko, pak dělá scény a tluče mě. A já už piju také. Uvědomuji si, že u všech našich hádek je i naše dcera. A že se schová v pokojíčku a pláče tam jako kdysi já,“ dodává smutně.

Na negativní dopady rostoucího trendu domácího násilí upozorňuje nová kampaň Asociace pracovníků intervenčních center ČR. Kampaň nese název Kolotoč násilí a snaží se zvýšit povědomí o fenoménu takzvaného transgeneračního přenosu násilí v partnerských vztazích.

Graf znázorňující počet domácností, kde byla vykázána osoba kvůli domácímu násilí.
Graf znázorňující počet domácností, kde byla vykázána osoba kvůli domácímu násilí. Zdroj: Asociace pracovníků intervenčních center ČR

„Domácí násilí se velmi často v rámci rodin přenáší z prarodičů na rodiče a dále na jejich děti,“ takto vysvětluje pojem „transgenerační přenos násilí“ předsedkyně asociace Martina Vojtíšková. Dle odbornice je dále na vině nežádoucí přebírání vzorů, silné tradiční stereotypy a sociální tlak okolí.

Domů
Sdílet
Diskuse