Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktor Kniš TASR
10. února 2024 v 20:55
Čas čtení 0:38

Maďarská prezidentka odstoupila z funkce. Nedávno udělila milost muži, který kryl sexuální zneužívání dětí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Maďarská prezidentka odstoupila z funkce. Nedávno udělila milost muži, který kryl sexuální zneužívání dětí
Zdroj: TASR/AP

Maďarská prezidentka končí ve své funkci.

Maďarská prezidentka Katalin Novák odstoupila z funkce hlavy státu. V souvislosti s kauzou amnestie muže odsouzeného za utajování případu sexuálního zneužívání v dětském domově to prezidentka oznámila v sobotu vpodvečer ve veřejnoprávní televizi M1.

4. února 2024 v 15:02 Čas čtení 1:38 Skandál v Maďarsku: Muž kryl sexuální zneužívání v dětském domově, prezidentka mu dala milost Skandál v Maďarsku: Muž kryl sexuální zneužívání v dětském domově, prezidentka mu dala milost

Novák, která post nejvyššího ústavního činitele obsadila 10. května 2022, oznámila svou rezignaci v mimořádném vysílání M1 poté, co předseda vlády Viktor Orbán inicioval novelu ústavy v reakci na skandál kolem prezidentské milosti. Ve smyslu této novely nemůže dostat prezidentskou milost nikdo, kdo se dopustí trestného činu na nezletilém.


„Udělala jsem chybu. Rozhodnutí o milosti a jeho nezdůvodnění vyvolaly pochybnosti. Tady není pochyb a nemůže být. Nikdy bych neodpustila nikomu, kdo by zneužíval děti. Ochrana dětí je naší společnou odpovědností. Omlouvám se těm, kterým jsem ublížila, i všem obětem, které mohou mít pocit, že jsem se jich nezastala. Jako hlava státu k vám dnes promlouvám naposledy, vzdávám se funkce prezidenta republiky,“ prohlásila prezidentka.


Novák v sobotu přerušila zahraniční cestu v katarském městě Dauhá a předčasně se vrátila do vlasti.

Domů
Sdílet
Diskuse