Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
4. února 2024 15:02
Čas čtení 1:38

Skandál v Maďarsku: Muž kryl sexuální zneužívání v dětském domově, prezidentka mu dala milost

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Maďarská opozice vyzývá prezidentku Katalinu Novák k rezignaci kvůli udělení milosti zástupci ředitele dětského domova, který měl krýt sexuální zneužívání svěřených dětí.

Jak informuje maďarský portál Telex.hu, hlava státu o udělení milosti rozhodla již vloni na jaře pod záminkou návštěvy papeže Františka v zemi. Veřejnost se však o jejím kroku dozvěděla až nyní na základě informací médií, udílení prezidentských milostí se totiž v zemi obvykle nezveřejňuje.

Kauza se týká sexuálního obtěžování ze strany ředitele dětského domova ve městě Bicske Jánose Vásárhelyiho, který měl několik let zneužívat nezletilé a mnohdy mentálně znevýhodněné svěřence. Veřejnost se o případu dozvěděla až v roce 2016, kdy tamní televize RTL odvysílala rozhovor se dvěma oběťmi poté, co jiný z bývalých svěřenců spáchal sebevraždu skokem pod vlak. Chlapci také řekli, že nejsou jedinými oběťmi ředitelova chování, v ústavu prý bylo veřejným tajemstvím, že „strejda János miluje mladé chlapce“.

Katalin Novák
Zdroj: Wikimedia Commons / Quirinale.it, Attribution / volně k užití

Ředitel obdržel státní vyznamenání 

Brzy po odvysílání pořadu vyšlo najevo, že podezření o ředitelově chování existovalo již několik let předtím. V případu však nebyla přijata žádná opatření, Vásárhelyi dokonce obdržel státní vyznamenání.  

10. září 2023 17:30 Čas čtení 0:31 Viktor Orbán plánuje vládnout až do roku 2034. Tvrdí, že válka a pandemie mu vzaly čtyři roky vlády Viktor Orbán plánuje vládnout až do roku 2034. Tvrdí, že válka a pandemie mu vzaly čtyři roky vlády

Omilostněný zástupce ředitele se protiprávního jednání dopustil v roce 2016, jedno z dětí žijící v dětském domově oznámilo svému opatrovníkovi, že ho ředitel sexuálně zneužil. Ten ho nechal ze zařízení odebrat, ředitel však následně kontaktoval bratrance dítěte a přesvědčil ho, aby svého příbuzného „propašoval“ zpět. Chlapci následně oznámil, že pokud chce žít se svým bratrancem, musí svoji výpověď stáhnout. Následně ředitel povolal svého zástupce, aby výpověď za dítě sepsal, ten tak učinil, přestože si byl ředitelova chování plně vědom.

Milosti udělila i teroristům

Za své jednání byl zástupce ředitele v roce 2019 a po svém odvolání roku 2021 odsouzen ke třem letům a čtyřem měsícům odnětí svobody, samotný ředitel odešel od soudu s osmi lety vězení. Jeho nejmladší oběti bylo deset let. Zástupce ředitele se pokusil rozsudek napadnout u soudu třetí instance společně s podáním žádosti o milost, kterou mu prezidentka následně udělila, informuje web 444.hu

4. července 2023 12:47 Čas čtení 0:49 Maďarsko: Poslanci vládního Fideszu schválili ostře kritizovaný zákon Maďarsko: Poslanci vládního Fideszu schválili ostře kritizovaný zákon

Katalin Novák je rekordmankou v udílení milostí, loni v dubnu udělila za jeden den rekordních 22 milostí u příležitosti návštěvy hlavy katolické církve v zemi. Jednu z nich udělila také pravicovému extremistovi Györgyovi Budaházymu a jeho spolupracovníkům, kteří byli odsouzeni za terorismus. Před svým zvolením v roce 2022 zastávala funkci ministryně pro rodinu ve vládě premiéra Viktora Orbána, sama sebe označuje za obránkyni konzervativních hodnot. 

Domů
Sdílet
Diskuse