Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
21. února 2024 9:45
Čas čtení 0:51

FOTO: Tyto výrobky obsahují nebezpečné látky. Dej si pozor, pokud máš některý z nich doma

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
FOTO: Tyto výrobky obsahují nebezpečné látky. Dej si pozor, pokud máš některý z nich doma
Zdroj: Starbucks/propagační materiál/volně k užití

Nová studie spolku Arnika odhalila přítomnost škodlivých látek v plastových výrobcích denní potřeby. Nechybí mezi nimi plastové hrnky na kávu či sportovní lahve na kolo.

Do unikátního průzkumu bylo zahrnuto 31 vzorků zakoupených na českém trhu, mezi nimi i hobby náčiní, výrobky, které jsou zpravidla v kontaktu s dětskou potravou, plastové potravinové obaly, opakovatelně použitelné kelímky a také několik kusů výrobků sebraných v domácnostech.

Všechny produkty byly testovány na přítomnost několika UV stabilizátorů, jejichž účelem je zajistit vyšší odolnost plastů vůči působení světla. U lidí však mohou nepříznivě ovlivnit plodnost a prenatální vývoj. 

Nejvíce škodlivin v zahradním náčiní

Až 17 ze 31 testovaných vzorků obsahovalo alespoň jeden ze škodlivých stabilizátorů. Mezi pozitivně testovanými výrobky je například zahradní květináč, postřikovač květin, nádržka na chemii do bazénu, kelímek do koupelny nebo dětské plastové nádobí. Přítomnost stabilizátorů hlásí také pět ze šesti potravinových obalů, čtyři z pěti cestovních hrnků nebo dvě ze tří lahví na vodu. Nejvíce škodlivých látek bylo nalezeno v malém zahradním náčiní, které obsahovalo všechny zkoumané stabilizátory. 

7. února 2024 9:10 Čas čtení 1:05 PRŮZKUM: V každé desáté restauraci ti jídlo udělají na přepáleném oleji. Proč je pro lidské tělo nevhodný? PRŮZKUM: V každé desáté restauraci ti jídlo udělají na přepáleném oleji. Proč je pro lidské tělo nevhodný?

„Naše studie ukazuje na fakt, že řada plastových materiálů je chemickou směsí řady problematických látek, které si zasluhují pozornost vzhledem k rizikům, která pro člověka představují,“ říká autorka studie Jitka Straková.

Cestovní hrnek Joseph Joseph. Cestovní kelímek Circular Cup. Cestovní kelímek Stojo. Dětské nádobí s koníkem.
Zobrazit galerii
(17)
Domů
Sdílet
Diskuse