Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
7. února 2024 9:10
Čas čtení 1:05

PRŮZKUM: V každé desáté restauraci ti jídlo udělají na přepáleném oleji. Proč je pro lidské tělo nevhodný?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PRŮZKUM: V každé desáté restauraci ti jídlo udělají na přepáleném oleji. Proč je pro lidské tělo nevhodný?
Zdroj: Wikimedia Commmons

Potravinářská inspekce se vydala do restaurací zkontrolovat fritovací olej, ve kterém kuchaři připravují pokrmy. Zjistila, že každá desátá smaží jídla na přepáleném oleji.

Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví, jsou karcinogenní a můžou způsobit řadu zdravotních problémů. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zkontrolovali 194 restaurací a posoudili 226 vzorků. „Přibližně v každé desáté kontrolované provozovně jsme vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě,“ napsala inspekce na sociální síť X.

6. února 2024 15:00 Čas čtení 1:09 Otřesný případ na Šumpersku: Psa střelili do hlavy a zaživa zakopali, jako zázrakem přežil Otřesný případ na Šumpersku: Psa střelili do hlavy a zaživa zakopali, jako zázrakem přežil

Vzorky olejů hodnotili senzoricky pomocí vůně, chuti, barvy, přítomnosti zuhelnatělých zbytků a podpůrného obsahu polárních látek TPM, které poskytují informace o opotřebení a kvalitě oleje. Každý vzorek byl zároveň prověřen laboratorním rozborem. U několika z nich inspektoři nalezli násobné překročení akceptovatelného stupně tepelného rozkladu olejů. V deseti zařízeních našli znečištěné fritézy. 

„Příkladem škodlivin, které se mohou vyskytovat v přepálených tucích, jsou různé polycyklické aromatické uhlovodíky, například benzo(a)pyren a benz(a)antracen – jistě vás vyděsily už ty názvy. Tyto látky jsou rakovinotvorné a vznikají všude tam, kde jsou nedokonale spalovány organické látky, tedy právě i tuky. Nalezneme je mimo jiné v cigaretovém kouři či ve výfukových plynech,“ vysvětluje web Víšcojíš.cz, který spadá pod Ministerstvo zemědělství.

„Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty,“ pokračovala inspekce na platformě X. Seznam všech kontrolovaných provozoven najdeš tady.

6. února 2024 10:15 Čas čtení 0:46 Spolupráce s influencery, aplikace i e-shop. Český řetězec představil plán s novými večerkami Spolupráce s influencery, aplikace i e-shop. Český řetězec představil plán s novými večerkami

Ve srovnání s minulými roky se situace zlepšila. V předchozích třech letech mělo nevyhovující fritovací olej až 17 procent vzorků, letos jen deset. I tak ale inspektoři budou v kontrolách olejů pokračovat, situace dle nich stále není příznivá.

Domů
Sdílet
Diskuse