Potravinářská inspekce se vydala do restaurací zkontrolovat fritovací olej, ve kterém kuchaři připravují pokrmy. Zjistila, že každá desátá smaží jídla na přepáleném oleji.
Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví, jsou karcinogenní a můžou způsobit řadu zdravotních problémů. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zkontrolovali 194 restaurací a posoudili 226 vzorků. „Přibližně v každé desáté kontrolované provozovně jsme vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě,“ napsala inspekce na sociální síť X.
Vzorky olejů hodnotili senzoricky pomocí vůně, chuti, barvy, přítomnosti zuhelnatělých zbytků a podpůrného obsahu polárních látek TPM, které poskytují informace o opotřebení a kvalitě oleje. Každý vzorek byl zároveň prověřen laboratorním rozborem. U několika z nich inspektoři nalezli násobné překročení akceptovatelného stupně tepelného rozkladu olejů. V deseti zařízeních našli znečištěné fritézy.
„Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty,“ pokračovala inspekce na platformě X. Seznam všech kontrolovaných provozoven najdeš tady.
Ve srovnání s minulými roky se situace zlepšila. V předchozích třech letech mělo nevyhovující fritovací olej až 17 procent vzorků, letos jen deset. I tak ale inspektoři budou v kontrolách olejů pokračovat, situace dle nich stále není příznivá.