Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
23. února 2024 9:30
Čas čtení 1:01

Češi by měli uctívat Stepana Banderu, měl říct Ondřej Vetchý. Video je ale falešné

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Češi by měli uctívat Stepana Banderu, měl říct Ondřej Vetchý. Video je ale falešné
Zdroj: TASR/AP

Na sociálních sítích se šíří video, ve kterém má herec Ondřej Vetchý vyzývat k uctívání Stepana Bandery. Jde ale o zmanipulované video vytvořené pomocí umělé inteligence.

„V rozhovoru Vetchého pro pořad Spotlight, odkud zmanipulovaný úryvek pochází, podobná slova ve skutečnosti nezazněla. Podvodné video se poprvé objevilo na telegramovém kanálu neČT24, za kterým stojí ruský propagandistický web Sputnik,“ napsal server Demagog.cz, který na deepfake video upozornil a vše uvedl na pravou míru.

22. února 2024 12:21 Čas čtení 0:55 E-shop nabízí značkové oblečení pro mladé. Inspekce jej označila za rizikový E-shop nabízí značkové oblečení pro mladé. Inspekce jej označila za rizikový

„Myslím si, že Češi by měli také uctívat Stepana Banderu. Je to vynikající člověk, stejně jako náš Masaryk,“ zaznívá od českého herce na falešném videu. Jak upozornil Demagog.cz, při bližším zkoumání videa si lze všimnout, že některá slova neodpovídají tomu, jak se herci pohybují rty.

Ve skutečnosti herec v pořadu Spotlight mluvil o sbírce, kterou založil s cílem vybrat peníze na drony pro Ukrajinu. O Banderovi, tedy vůdci ukrajinského národního hnutí na západní Ukrajině v letech 1941–1959 a předsedovi radikálního křídla Organizace ukrajinských nacionalistů, během rozhovoru nepadne jediné slovo.

Falešné video se poprvé objevilo na telegramovém kanálu s názvem neČT24, kde je zmínka o umělé inteligenci zveřejněna. Šíří se ale také na TikToku nebo Facebooku, kde už informace o umělé inteligenci nezazněla. Video tam postupně nasbíralo desítky tisíc zhlédnutí.

22. února 2024 17:21 Čas čtení 1:34 „Když holkám vložky, tak klukům kondomy!“ Tohle jsou nejhorší reakce na novinku z ostravských škol „Když holkám vložky, tak klukům kondomy!“ Tohle jsou nejhorší reakce na novinku z ostravských škol

Ondřej Vetchý čelí kvůli své podpoře Ukrajiny výhrůžkám a dezinformační kampani už delší dobu. Jedním z důvodů je jeho podíl na už zmíněné sbírce. V lednu se na sociálních sítích objevila falešná fotografie českého herce, šíří se také řada výhrůžek a nenávistných vzkazů. 

Domů
Sdílet
Diskuse