Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. ledna 2024 12:13
Čas čtení 1:20

Ondřej Vetchý čelí kvůli podpoře sbírky pro Ukrajinu výhrůžkám

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ondřej Vetchý čelí kvůli podpoře sbírky pro Ukrajinu výhrůžkám
Zdroj: TASR/AP

Populární český herec podpořil finanční sbírku na nákup dronů pro Ukrajinu.

Sbírku na nákup deseti tisíců dronů pro Ukrajinu vyhlásil spolek D, jehož je Vetchý předsedou. Herec natočil na podporu dodávek dronů bojující Ukrajině dokonce reklamní klip. Na sociálních sítích se kvůli tomu stal terčem výhrůžek. Lidé, kteří bývají označováni jako proruští dezinformátoři, vytvořili falešnou fotografii. 

Herec útoky nechápe

Vetchý je na fotografii zachycen v khaki tričku, na kterém má znak pluku Azov, jenž je spojován s neonacistickou minulostí. Jedná se ale o upravenou fotografii. Ta skutečná pochází z návštěvy herce v občanském sdružení D. R. A. K., které poskytuje sociální služby zdravotně postiženým, a Vetchý má ve skutečnosti logo speciální jednotky.

Kromě fotografie se sociálními sítěmi masově šíří také řada nenávistných vzkazů. „POPLATNÉ ZLO… Prodejný komediant a celoživotní nemakačenko: Ondřej Vetchý je holt nejenom přízemní, ale také ohavně VETCHÝ (churavý, nevyhovující, opotřebovaný, ošuntělý, slabý, starý) faš-nac-band-azov-majdanovský ultranacionalista! SLÁVA ČERTVÍČEMU!?!“ citoval Deník jeden z komentářů. Jiné komentáře jsou ještě mnohem ostřejší. 

3. ledna 2024 8:00 Čas čtení 0:48 ANKETA: „Ženy si znásilnění vymýšlejí, medicína kvůli nim ztrácí prestiž.“ Ptali jsme se osobností, co je v roce 2023 naštvalo ANKETA: „Ženy si znásilnění vymýšlejí, medicína kvůli nim ztrácí prestiž.“ Ptali jsme se osobností, co je v roce 2023 naštvalo

Analytik a bezpečnostní expert Milan Mikulecký, který je také součástí spolku D, snahu dezinformační scény potvrdil. „Ondra na sobě měl tričko zásahovky z Dukovan, ale oni z toho udělali tričko batalionu Azov. Ondřej ty lidi nechápe. Podle něj jdou přesně proti svému přesvědčení, protože když Ukrajinu nepodpoříme, bude zde za chvíli patnáct milionů uprchlíků,“ uvedl pro iDnes.cz.

Vetchého se zastávají také osobnosti politické scény, mezi nimi například europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): „Klobouk dolů před panem Vetchým! Proruští švábi se do něj okamžitě pustili, přitom se zasazuje o dobrou věc. Víte, co těmto ruským stoupencům zavře ústa? Deset tisíc dronů pro Ukrajinu.“

10. ledna 2024 20:00 Čas čtení 0:43 „Pošleme Okamuru na Ukrajinu.“ Češi sepsali petici, šéfa SPD chtějí vyslat na studijní cestu „Pošleme Okamuru na Ukrajinu.“ Češi sepsali petici, šéfa SPD chtějí vyslat na studijní cestu

Ozval se také Zdeněk Hraba (STAN). „Krom toho, že je nebezpečné vyhrožování trestný čin, tak je to i mimořádně odporné. Ondřej Vetchý není ‚jen‘ herec, ale hlavně srdcař, který stojí za mnoha skvělými, a hlavně skutečně vlasteneckými aktivitami. Laciné hejty a výhrůžky si fakt nezaslouží,“ napsal senátor ke společné fotografii s hercem.

Domů
Sdílet
Diskuse