Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
22. února 2024 17:21
Čas čtení 1:34

„Když holkám vložky, tak klukům kondomy!“ Tohle jsou nejhorší reakce na novinku z ostravských škol

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Když holkám vložky, tak klukům kondomy!“ Tohle jsou nejhorší reakce na novinku z ostravských škol
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití

Ostrava se rozhodla zaplatit hygienické menstruační pomůcky pro dívky na základních školách. Reakce na internetu na sebe samozřejmě nenechaly dlouho čekat.

Pomůcky má dodat do konce prvního čtvrtletí letošního roku. O dotaci se přihlásilo 37 škol z 55. Program se má týkat dívek z druhých stupňů, město na dotace vyčlenilo půl milionu korun. Smyslem projektu má být dodat dívkám pocit jistoty a tím i případně zlepšit jejich duševní zdraví.

Ačkoliv je úmysl za tímto projektem velmi ušlechtilý, mnoho lidí na sociálních sítích z nějakého důvodu pobouřil. Stěžují si na to, že se dotace týká jen dívek. „Kluci v 7. až 9. třídě toho objektivně snědí (spíš sežerou) až dvakrát víc než stejně staré holky. Budou dostávat od radnice jídlo?“ uvádí jeden z uživatelů. „Holky mají na ksichtě 15 přípravků za vyšší stovky korun, ale nemají na vatu do vaginy. Super,“ objevuje se v další bizarní reakci.

Jiného uživatele pobouřilo hlavně to, že peníze na menstruační pomůcky pro mladé dívky na základních školách pochází z daní. „A platíme to my všichni ze všech daní... O důvod víc ten stát na daních co nejvíc ojebávat,“ uvedl.

K situaci se vyjádřil i další uživatel sítě X v pokusu zasadit ji na politické spektrum.

Je však nutné podotknout, že ne všichni situaci vnímají jen negativně. Pod příspěvkem se objevuje i několik pozitivních komentářů, a to nejen od žen. „Potěšující zprávy, myslím, že se dívky budou cítit zase o něco lépe, když uvidí, že na ně škola bere ohled a nedělá tabu. Ostatní státní a městské instituce by se mohly inspirovat, připadá mi, že by to měla být norma,“ uvádí jeden z nich.

Ze situace si ale lidé na sociálních sítích dělají legraci i z druhé strany. Vyjádřila se i například novinářka Lucie Stuchlíková.

Menstruační vložky se tak staly symbolem dne na českém X. 

Otázkou je, proč nás konstantně dokážou rozdělovat i takto banální témata, na kterých by přitom mělo být nejjednodušší se shodnout.

Domů
Sdílet
Diskuse