Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
22. února 2024 12:21
Čas čtení 0:55

E-shop nabízí značkové oblečení pro mladé. Inspekce jej označila za rizikový

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
E-shop nabízí značkové oblečení pro mladé. Inspekce jej označila za rizikový
Zdroj: Unsplash / Crystal Jo

Širokou nabídku oblečení i doplňků mířící na mladé zákazníky nabízí e-shop Stussy CZ. Česká obchodní inspekce (ČOI) však před nákupem zde varuje.

ČOI uvádí na svých stránkách jako hlavní problém to, že k dispozici není jméno provozovatele webu. „Jako provozovatel webu není uveden nikdo, stránky jsou tedy zcela anonymní a spotřebitel neví, s kým uzavírá kupní smlouvu a vůči komu může nárokovat svá práva. Před nákupem na těchto stránkách Česká obchodní inspekce varuje.“

Podle informací uvedených na e-shopu si firma klade za cíl „rozvíjet a podporovat myšlenky a hodnoty, které u naší firmy vznikly před více než třiceti lety“. O tom, že nesplňuje určité podmínky pro provoz, se však nikde nezmiňuje.

22. února 2024 10:12 Čas čtení 0:51 Žena dostala výpověď z bytu kvůli hlasitému sexu. Brání se tím, že je hluchoněmá Žena dostala výpověď z bytu kvůli hlasitému sexu. Brání se tím, že je hluchoněmá

Podezřelých e-shopů je však na tuzemském trhu více. Aktuální seznam je dostupný na webu České obchodní inspekce. Za rizikové je považuje především kvůli nedodržování některých zákonných povinností a obtížné vymahatelnosti spotřebitelských práv.

Nejedná se však o žádné zákonné nařízení, ale jen o doporučení spotřebitelům. Ačkoliv je výčet aktualizovaný, nejedná se nikdy o úplný seznam a při nakupování na internetu se vyplatí ověřit si e-shop před zaplacením. K tomu může posloužit položení pár otázek:

  • Jedná se o známý internetový obchod?
  • Kdo je provozovatelem internetového obchodu?
  • Jak se obchodník prezentuje?
  • Jsou ceny nápadně nízké?
  • Publikuje internetový obchod řádné obchodní podmínky?
  • Požaduje internetový obchod platbu předem?

K ověření mohou také pomoci recenze se zkušenostmi předchozích klientů. Pokud se ti na webu během nákupu zdá něco zvláštní či podezřelé, raději nakup jinde. V případě, že člověk podvodníkům naletí, je totiž velmi složité domáhat se vrácení peněz. 

Domů
Sdílet
Diskuse