Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
26. února 2024 7:00
Čas čtení 0:41

Česká policie by mohla dostat revoluční vychytávku. Umožní na dálku zastavit ujíždějící auto

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Policejní experti a vědci z pražského ČVUT a brněnského VUT vyvíjejí systém zastavování aut na dálku. Policisté by tak prchajícím řidičům mohli v krajním případě namísto střelby do pneumatik elektronicky vypnout přívod paliva do motoru.

„Pronásledujeme auto, jsou zapnuté majáky, což znamená, že řidič nereaguje na druhou výstrahu. Můžeme tedy použít systém zastavení vozidla. Na tabletu jsme si z několika aut vybrali naše pronásledované vozidlo podle kritérií, že jede nejrychleji, a stiskli jsme tlačítko ‚blokovat‘,“ vysvětluje Zdeněk Lokaj z Českého vysokého učení technického (ČVUT).

25. února 2024 16:30 Čas čtení 0:33 Vražda v Hořovicích: Podezřelý žil údajně týden v bytě s těly svých dětí a ženy Vražda v Hořovicích: Podezřelý žil údajně týden v bytě s těly svých dětí a ženy

„Mohli bychom se vyhnout tomu, že budeme realizovat takzvaný ‚PIT‘ manévr, kdy vozidlo řízeným nárazem zastavíme. Případně se používají takoví ‚ježci‘, kteří se natahují přes silnici. Jsou to takzvané zastavovací pásy. V nejkrajnějším případě se využívá střelba do pneumatik,“ popisuje jeden z autorů systému pro iRozhlas.

policie kontrola silnice
Zdroj: Getty Images/Gabriel Kuchta

V kufru pronásledovaného auta ukazuje na dvě krabičky. Bílá ovládá přívod paliva do motoru. „Modrá, komunikační, se už dnes do některých nových vozidel montuje. Do budoucna by to měla být výbava všech osobních vozidel,“ dodává.

„Podle naší první analýzy, na které jsme spolupracovali s kolegy z právnické fakulty Masarykovy univerzity, se domníváme, že současná právní úprava zákona umožňuje Policii České republiky takovéto prostředky využít,“ říká Lokaj. V praxi se zařízení dle expertů však objeví nejdříve za pět let.

Domů
Sdílet
Diskuse