Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
12. března 2024 9:21
Čas čtení 0:50

Počet lidí nakažených černým kašlem v Česku přibývá. Minulý týden překonal rekordy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Počet lidí nakažených černým kašlem v Česku přibývá. Minulý týden překonal rekordy
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Minulý týden přibylo v Česku rekordních 608 lidí nakažených černým kašlem. To je více než za celý loňský rok.

Rizikovou skupinou jsou novorozenci, senioři a chronicky nemocní pacienti s astmatem či CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc). Onemocnět však může kdokoliv. Od ledna je v Česku potvrzených už 2 273 případů. 

Před onemocněním jsou chráněni jen ti, kteří se nechávají pravidelně přeočkovávat. Prodělání nemoci ani jednorázové očkování dlouhodobou ochranu neposkytují. I proto se bakterie stále více šíří a roste počet nemocných.

Černý kašel je bakteriální, vysoce infekční onemocnění dýchací soustavy. Projevuje se záchvaty zajíkavého kašle, které mohou trvat několik týdnů, až sto dnů. Nemoc může doprovázet zvracení, úbytek váhy nebo celkové vyčerpání. Kvůli silnému kašli může dojít až ke zlomeninám žeber, vzniku kýly či pomočování.

V Česku se proti černému kašli povinně očkuje jen v dětském věku. Ochranu získají kojenci a batolata a přeočkovávají se pak předškoláci a od roku 2009 také děti ve věku 10 či 11 let. V dospělosti si však pravidelné obnovení vakcinace musí hlídat každý sám.

Nemoc se diagnostikuje pomocí laboratorních vyšetření výtěrem a vyšetřením krve. Proti nemoci zabírají antibiotika, která musí být podána ihned po propuknutí nemoci.

24. dubna 2024 7:00 Čas čtení 3:14 Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka

V Rakousku a Německu se v reakci na návrat nemoci rozhodli plošně přeočkovávat dospělé. Také ve Spojených státech amerických zavedli plošné očkování pro budoucí maminky, aby tak ochránili novorozence. Přibývají i další infekce, jako jsou spála, spalničky, příušnice či tuberkulóza.

Domů
Sdílet
Diskuse