Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
15. března 2024 v 7:29
Čas čtení 0:50

Titanic podruhé. Australský miliardář se chystá postavit repliku slavné lodi

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Titanic podruhé. Australský miliardář se chystá postavit repliku slavné lodi
Zdroj: TASR/AP

Podnikatel a politik Clive Palmer již potřetí oznámil ambiciózní plán. Chystá se postavit Titanic II. Stavba by mohla začít již v roce 2025.

„Je mnohem zábavnější stavět Titanic než sedět doma a počítat peníze,“ uvedl Palmer. Není to však poprvé, co se do tohoto projektu chtěl pustit, loď měla původně vyplout již v roce 2022, projekt byl však odložen. Palmer zdržení odůvodňuje covidovou pandemií.

14. března 2024 v 13:12 Čas čtení 0:31 Čeští středoškoláci vymysleli, jak na dálku opravit satelity. Postoupili do finále soutěže Čeští středoškoláci vymysleli, jak na dálku opravit satelity. Postoupili do finále soutěže

Obnovení plánu oznámil ve středu na tiskové konferenci, kterou uspořádal v budově opery v Sydney. Sedmdesátiletý miliardář uvedl, že nemohl zemřít, dokud „něco neudělá“. Podle jeho vyjádření by výstavba mohla začít již příští rok a loď by tak mohla vyplout již v roce 2027. Náklady na projekt by se mohly vyšplhat až na jednu miliardu dolarů.

Podle 3D vizualizace, kterou Palmer poskytl, by loď měla mít devět pater. Interiérem by se měla podobat originálu, na palubě by se tak mohl objevit taneční sál nebo plavecký bazén. Měřit by měla 269 × 32 metrů, velikostně by tedy měla lehce předčit originál. Na palubu by se mělo vejít 2 345 pasažérů do 835 kajut. 

Na lodi by měli pracovat ti nejlepší designéři z oboru, Palmer zároveň doufá, že vítězní uchazeči o tendr budou mít sídlo v Evropě, jelikož „nevěří, že čínské standardy jsou pro tento úkol vhodné“.

Domů
Sdílet
Diskuse