Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
14. března 2024 13:12
Čas čtení 0:31

Čeští středoškoláci vymysleli, jak na dálku opravit satelity. Postoupili do finále soutěže

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čeští středoškoláci vymysleli, jak na dálku opravit satelity. Postoupili do finále soutěže
Zdroj: NASA

Studenti střední školy z Česka se dostali do světového finále soutěže Conrad Challenge, která cílí na projekty s tematikou vesmíru a letectví.

Celkem pět Čechů, kteří studují v Brně, Plzni nebo Ústí nad Orlicí, vymyslelo způsob, jak obnovit spojení se satelity, které přestaly komunikovat. Jejich vynález stojí na laseru, který zasáhne solární panel družice. Zmenšeninu modelu vyrobili v dílně FabLab v Brně.

12. března 2024 17:10 Čas čtení 0:32 Policisté rozehnali protesty aktivistů ve Švédsku. Gretu Thunberg museli odnést Policisté rozehnali protesty aktivistů ve Švédsku. Gretu Thunberg museli odnést

„V důsledku toho satelit, aby se chránil, odpojí solární panely. Po čase se vybije a při tom vybití nastává jedinečný okamžik, kdy můžeme zaslat rebootovací signál, opravit chybu v softwaru a nekomunikující satelit uvést znovu do provozu,“ cituje ČT24 Simona Klingu.

O tom, jestli zvítězí, se rozhodne v Houstonu na konci dubna. Vzhledem k tomu, že se dostali až do finále, si už ale teď mohou vybírat ze stipendií na různých amerických univerzitách. Soutěž Conrad Challenge je pojmenovaná podle třetího člověka na Měsíci a mohou se jí zúčastnit studenti od 13 do 18 let.

Domů
Sdílet
Diskuse