Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
18. března 2024 15:30
Čas čtení 1:30

V Česku letos zemřel první člověk nakažený černým kašlem

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku letos zemřel první člověk nakažený černým kašlem
Zdroj: TASR/AP

V Česku letos zemřel první pacient nakažený černým kašlem. Byl ve věku 55 až 64 let, uvedl v pondělí Státní zdravotní ústav (SZÚ) ve své pravidelné zprávě.

Od začátku roku SZÚ eviduje 3101 případů této nemoci. Proti předchozím rokům jí výrazně přibylo, letošní počty jsou nejvyšší za posledních 60 let. Uvedla to ČTK.

V letech 1984 až 2004 nemoci v ČR nikdo nepodlehl, od roku 2004 evidují lékaři podle SZÚ čtyři úmrtí neočkovaných kojenců, v roce 2014 zemřel senior. Další podrobnosti o úmrtí, na které upozornil server Novinky.cz, SZÚ neuvedl.

18. března 2024 9:10 Čas čtení 0:31 Stažení nebezpečného produktu. Inspekce varuje před tímto hrncem Stažení nebezpečného produktu. Inspekce varuje před tímto hrncem

Lékaři nyní řeší nárůst počtu i dalších nemocí, proti kterým se lidé povinně očkují a v ČR se vyskytovaly jen sporadicky nebo jejich počet ubýval. Na začátku března SZÚ informoval o úmrtí dvaaosmdesátiletého muže na záškrt, které bylo první za 55 let. Od začátku roku přibylo přes 3100 případů černého kašle, nejvíc za 60 let.

Za poslední týden přibylo v Česku 449 případů černého kašle, od začátku letošního roku jich je 1666. Informace na sociální síti X zveřejnil Státní zdravotní ústav (SZÚ). Případů je víc než za poslední čtyři roky dohromady, v posledních 20 letech jich bylo za celý rok více jen v roce 2014, kdy se nakazilo přes 2500 lidí.

Očkování proti černému kašli je součástí povinné vakcinace v dětství, nákaza ohrožuje hlavně nejmenší děti. Epidemie chřipky v ČR podle SZÚ kulminovala a začíná ustupovat. Od předcházejícího týdne se nemocnost snížila o 2,4 procenta na 1227 na 100 tisíc obyvatel.

Za týden přibylo 827 případů černého kašle, od začátku roku 3101. Informoval o tom dnes Státní zdravotní ústav (SZÚ). Podle údajů, které ČTK zjistila ze zdravotnických ročenek, bylo na území dnešní ČR víc případů než za prvních 77 dní letošního roku naposledy v roce 1963, a to za celý rok.

18. března 2024 13:45 Čas čtení 0:32 Zemřela Marie Lavičková známá jako „Máňa“. Za mřížemi strávila přes 30 let Zemřela Marie Lavičková známá jako „Máňa“. Za mřížemi strávila přes 30 let

Podle pátečního vyjádření ředitele odboru veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví (MZd) Matyáše Fošuma by se nárůst počtu případů mohl blížit vrcholu. Lékaři doporučují očkování těhotným a rodičům zkontrolovat přeočkování dětí v deseti či 11 letech.

Nejvyšší nemocnost je mezi 15- až 19letými, tvoří zhruba třetinu nemocných. To může podle odborníků souviset se změnou očkovací látky od roku 2007. Má méně nežádoucích účinků po očkování, ale vytváří méně trvalou imunitu. Zhruba desetina rodičů také podle lékařů u svých dětí vynechá přeočkování dětí v deseti či 11 letech.

Domů
Sdílet
Diskuse