Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Barbora Fábryová TASR
7. dubna 2024 9:00
Čas čtení 1:13

Zahraniční média o Pellegriniho vítězství: Je to proruský populista sympatizující s Moskvou, Fico už převzal prezidentský úřad

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zahraniční média o Pellegriniho vítězství: Je to proruský populista sympatizující s Moskvou, Fico už převzal prezidentský úřad
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Světová média píší o vítězství proruského populisty nad prozápadním kandidátem.

Podle britské veřejnoprávní televize BBC nahradí končící slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou v prezidentském paláci proruský populista a spojenec Roberta Fica. O Peteru Pellegrinim se také píše, že má se současným slovenským premiérem společné názory na Rusko.

Pellerginiho kampaň byla údajně nakloněna Moskvě. BBC poukázalo na to, že Pellegrini obvinil Korčoka z toho, že je válečný štváč, který chce poslat slovenské vojáky na Ukrajinu, k čemuž nemá jako prezident žádné pravomoce.

Podle BBC bylo Slovensko před nástupem Ficovy vlády jedním z nejvěrnějších spojenců Ukrajiny. Stanice dodává, že až Pellegrini nahradí Čaputovou ve funkci prezidenta, Ukrajina definitivně ztratí podpůrný hlas v této členské zemi EU a NATO.

Robert Fico prý ovládl slovenský parlament, vládu, a dokonce i prezidentský úřad, uvedla britská televize. Pellegrini prý Ficově vládě nestojí v cestě. BBC také zmínilo současné obavy opozice z kontroly veřejnoprávní RTVS.

O volbách píší i New York Times a zahraniční agentury

Deník The New York Times také uvádí, že ve volbách zvítězil proruský kandidát, který je proti vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Médium popisuje jeho vítězství jako posílení vazeb střední Evropy s Moskvou. Deník také uvádí, že navzdory omezeným pravomocem slovenského prezidenta byly volby široce vnímány jako souboj dvou politických táborů s výrazně odlišnými názory na Rusko.

24. dubna 2024 15:30 Čas čtení 3:51 „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti

Po Pellegriniho vítězství bude podle NYT premiér Fico moci realizovat svůj politický program bez zásahů prezidenta. V tom deník spatřuje významnou změnu ve srovnání s prezidentstvím odcházející prezidentky Zuzany Čaputové. Ta je popisována jako prozápadní liberálka, která využívala svých omezených prezidentských pravomocí.

Podle německé tiskové agentury DPA předvolební kampani dominovala válka na sousední Ukrajině. Podle francouzské agentury AFP Fico zpochybnil suverenitu země a vyzval k míru s Ruskem. Připomíná také, že Pellegrini před druhým kolem voleb prohlásil, že slovenští politici jsou rozděleni na ty, kteří chtějí pokračování války, a na ty, kteří jsou pro mírová jednání, přičemž sám sebe zařadil do druhé kategorie.

Domů
Sdílet
Diskuse