Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
13. dubna 2024 13:05
Čas čtení 1:28

J. K. Rowling se opřela do hvězd z Harryho Pottera kvůli jejich podpoře trans osob

Kategorie:
Filmy a Seriály
Uložit Uložené
J. K. Rowling se opřela do hvězd z Harryho Pottera kvůli jejich podpoře trans osob
Zdroj: Getty Images/Mike Marsland

J. K. Rowling se opřela do celebrit, které podle ní „využily postavení, aby fandily tranzici nezletilých“. Spisovatelka se v minulosti stala terčem kritiky kvůli svým vyjádřením o transgender osobách.

Rowling na platformu X napsala dlouhý příspěvek o odborné zprávě, která se týká péče poskytované v Anglii pro transgender osoby mladší 18 let. Studii pediatričky Hillary Cass označila za přelomový okamžik. Píše se v ní, že důkazy k podpoře léčby pohlavní dysforie u dětí a dospívajících jsou „pozoruhodně slabé“.

Jeden z uživatelů X jí na vlákno odpověděl: „Jen čekám, až se ti Dan a Emma veřejně omluví... s bezpečným vědomím, že jim odpustíš...“ Radcliffe a Watson patří mezi herce, kteří se v roce 2020 vyslovili proti postoji Rowling k otázce genderové identity.

Autorka Harryho Pottera na komentář reagovala: „Obávám se, že ne. Celebrity, které se ztotožnily s hnutím, jež má v úmyslu narušit těžce vydobytá práva žen, a které využily své platformy k tomu, aby fandily tranzici nezletilých, si mohou ušetřit omluvu pro traumatizované lidi, kteří prošli detranzicí, a zranitelné ženy odkázané na prostory pro jedno pohlaví.“

Rowling se v minulosti stala terčem kritiky kvůli vyjádřením o trans osobách. „Pokud pohlaví není skutečné, neexistuje přitažlivost mezi stejným pohlavím. Pokud pohlaví není skutečné, tak smažete reálné zážitky žen na celém světě. Znám a miluji trans osoby, ale smazat koncept pohlaví znamená, že odstraníte schopnost mnohých smysluplně diskutovat o jejich životech. Říci pravdu není nenávistné,“ napsala tehdy na Twitter. Řekla mimo jiné to, že trans ženy by neměly být vpouštěny do prostor určených pouze pro ženy. 

23. února 2024 8:00 Čas čtení 7:44 Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“ Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“

Mimo Watson a Radcliffa se proti výrokům Rowling vyjádřil i Rupert Grint, který si zahrál Rona Weasleyho v sérii Harry Potter, či Eddie Redmayne, hvězda filmu Fantastická zvířata a kde je najít.

Ralph Fiennes, který hrál Voldemorta, bránil autorku a označil urážky, kterých se jí kvůli jejímu vyjádření dostalo, za nechutné a otřesné. Helena Bonham Carter, která hrála Bellatrix Lestrange, uvedla, že názory Rowling nepovažuje za transfobní, nýbrž že jen odráží její vlastní zkušenost se zneužíváním. Rowling totiž uvedla, že o transgender problematice promluvila částečně kvůli své osobní zkušenosti s domácím zneužíváním a sexuálním útokem.

Domů
Sdílet
Diskuse