Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
23. dubna 2024 9:09
Čas čtení 0:56

Polovina LGBTQ+ lidí v Česku má duševní poruchu, čtvrtina bojuje se sebevražednými myšlenkami

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Polovina LGBTQ+ lidí v Česku má duševní poruchu, čtvrtina bojuje se sebevražednými myšlenkami
Zdroj: Unsplash/Marie S/volně k užití

Až u 52 procent českých gayů a leseb se vyskytuje alespoň jedna duševní porucha. Vyplývá to z nové studie publikované v prestižním časopise Epidemiology and Psychiatric Sciences.

„Na základě publikovaných výsledků jsme prokázali, že prevalence alespoň jedné současné duševní poruchy činila 18,85 procenta u heterosexuálních osob, 52,27 procenta u gayů nebo leseb, 33,33 procenta u bisexuálních osob a 25,93 procenta u sexuálně rozmanitějších osob,“ uvádí hlavní autor studie Michal Pitoňák.

Sebevražednost je u gayů a leseb až pětinásobná

Studie se zabývala také sebevražednými myšlenkami a chováním u lidí s různou sexuální orientací. Zatímco u heterosexuálních osob činí podíl lidí se sebevražedným chováním 5,73 procenta, u gayů a leseb je to 22,92 procenta, tedy pětinásobek. 

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

Podle předchozích výzkumů nejsou tyto rozdíly zapříčiněny sexuální orientací. Z velké části se jedná o důsledek společenské stigmatizace, diskriminace a nedostatečného přijetí, které neheterosexuální lidé zažívají. 

„Naše studie přináší spolehlivé důkazy o tom, že neheterosexuální lidé žijící v Česku mají ve srovnání s heterosexuálními lidmi výrazně horší duševní zdraví,“ říká Tomáš Formánek z pracovní skupiny psychiatrické epidemiologie a doktorand Univerzity v Cambridge, podle něhož je současná situace způsobena strukturálními faktory, jako je diskriminace, stigmatizace a menšinový stres. 

Pomoci mohou systémové změny 

Podle Michala Pitoňáka mohou ke změně stavu pomoci systémové změny, které by kromě poskytování lepší a citlivější péče vedly také k odstranění strukturální stigmatizace, která k duševnímu zdraví LGBTQ+ osob přispívá. „Jedním z takových řešení (...) je například zpřístupnění manželství pro LGBT+ páry,“ dodává Pitoňák. 

17. dubna 2024 10:57 Čas čtení 0:42 Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů

Studie se zúčastnilo celkem 3063 respondentů, z nichž 2917 se přihlásilo k heterosexuální, 44 k homosexuální, 48 k bisexuální a 54 k jiné sexuální orientaci. 

Domů
Sdílet
Diskuse