Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Mrázek
20. května 2024 v 8:55
Čas čtení 0:29

VIDEO: U Hradce řádila silná supercela. Záběry na mraky připomínají katastrofické filmy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VIDEO: U Hradce řádila silná supercela. Záběry na mraky připomínají katastrofické filmy
Zdroj: Twitter / Český hydrometeorologický ústav

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v neděli večer vydal varování před intenzivními bouřkami v okolí Hradce Králové. Později upřesnil, že se u města tvoří supercela.

„Pozor v Hradci Králové a okolí. Supercela stále neslábne, hrozí i kroupy přes tři centimetry,“ uvedl ČHMÚ na síti X (dříve Twitter).

20. května 2024 v 8:03 Čas čtení 0:28 Íránský prezident zahynul spolu s ministrem zahraničí po havárii vrtulníku Íránský prezident zahynul spolu s ministrem zahraničí po havárii vrtulníku

Kolem půl osmé ještě upřesnil: „Supercela u Hradce intenzivně zesiluje. Je patrná silná rotace, a to i vizuálně. Vyhněte se, pokud možno, jádru bouře, hrozí výrazné krupobití!“

V souvislosti s nezvyklými jevy se na Nymbursku vyskytlo silné krupobití. Kroupy zde dosahovaly velikosti kolem čtyř centimetrů, uvedlo iDnes.

Supercela je neustále se obnovující bouřková buňka, která je výjimečná svou dlouhou existencí. Může být aktivní i několik hodin, výjimečně až dnů. Typickým příznakem supercely je silný rotující výstupný proud a odklon od středního směru větru.
Domů
Sdílet
Diskuse