Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
30. května 2024 v 7:10
Čas čtení 1:59

„Peklo na zemi“. V Rafahu už několik týdnů probíhá izraelská ofenziva

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Peklo na zemi“. V Rafahu už několik týdnů probíhá izraelská ofenziva
Zdroj: FOTO: TASR/AP

Pozornost celého světa se v posledních dnech upíná k městu Rafah na jihu Pásma Gazy, kde již několik týdnů probíhá ofenziva izraelské armády. Ta v neděli bombardovala jeden z tamních uprchlických táborů, útok si vyžádal desítky mrtvých.

Izraelský útok přišel v neděli večer v době, kdy se rodiny ukrývající před boji připravovaly ke spánku. Bombardování vyvolalo požár, při kterém zemřelo 45 obyvatel provizorního stanového města. Podle agentury Reuters tvoří většinu obětí ženy, děti a starší lidé. Jejich počet však pravděpodobně ještě vzroste, množství lidí totiž utrpělo velmi vážné popáleniny.

13. května 2024 v 7:00 Čas čtení 0:33 Válka v Pásmu Gazy si vyžádala již více než 35 tisíc obětí, většina z nich byli civilisté Válka v Pásmu Gazy si vyžádala již více než 35 tisíc obětí, většina z nich byli civilisté

„Modlili jsme se... a připravovali jsme dětem postele na spaní. Nedělo se nic neobvyklého, pak jsme uslyšeli velmi silný hluk a kolem nás vypukl oheň,“ popsala agentuře průběh událostí jedna z obyvatelek uprchlického tábora. 

Izrael se rozhodnutím soudu neřídí  

Izrael pokračuje v ofenzivě v Rafahu, přestože mu to minulý týden zakázal Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu. „Izrael musí okamžitě zastavit ofenzivu v Rafahu, stejně jako každou jinou akci v (oblasti) Rafahu, která by palestinské skupině v Pásmu Gazy přivodila takové životní podmínky, jež by mohly způsobit fyzické zničení, úplné či částečné,“ uvedl předseda soudu Navaf Salám. Izrael následně oznámil, že se rozhodnutím ICJ řídit nehodlá. 

K ukončení ofenzivy vyzval Izrael také Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNWRA), podle něhož aktuálně na území Pásma Gazy neexistuje nic, co by odpovídalo termínu „bezpečné místo“. „Nikde a nikdo není v bezpečí. Každým dnem umírají další civilisté a rodiny jsou nuceny žít ve stále nepopsatelnějších podmínkách,“ napsal na sociální síti X úřad, podle kterého je jediným řešením okamžité příměří. Situaci v Gaze označil za peklo na zemi. 

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

O tristní situaci v Gaze nedávno pro web UN News promluvila mluvčí UNWRA Louise Wateridge, podle níž se situace v Rafahu zhoršuje od 6. května, kdy Izrael vyzval místní obyvatele k evakuaci. „Vzhledem k tomu, že se tato vojenská operace dále rozšířila do Rafahu, to vážně omezilo (...) humanitární schopnost poskytovat pomoc, poskytovat služby a v tomto případě distribuovat potraviny,“ uvedla. 

Hrozí hladomor 

Právě zásobování Pásma Gazy potravinami se jeví jako jeden z nejvážnějších problémů posledních týdnů. Zatímco během dubna do Gazy vjelo celkem 5600 kamionů s humanitární pomocí, v květnu toto číslo kleslo na pouhých 1400 kamionů. Po více než sedmi měsících války nyní podle OSN čelí každý druhý obyvatel (asi 1,1 milionu) katastrofálnímu hladu, který může vyústit až v hladomor. V oblasti chybí také zdravotní pomůcky, zdravotnická zařízení však i přesto zůstávají v provozu. 

23. května 2024 v 8:00 Čas čtení 3:45 Celebrity čelí digitální gilotině. Jak vznikl Blockout 2024 a proč souvisí (nejen) s Palestinou? Celebrity čelí digitální gilotině. Jak vznikl Blockout 2024 a proč souvisí (nejen) s Palestinou?

Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) si válka od loňského října vyžádala v Pásmu Gazy již více než 35 tisíc obětí, dalších více než 79 tisíc lidí bylo zraněno. Okolo 17 tisíc dětí navíc přišlo o své rodiče nebo zůstává odloučeno od zbytku rodiny. 

Izrael zahájil operaci v Gaze poté, co ozbrojenci z hnutí Hamás zaútočili loni 7. října na obce na jihu Izraele. Při teroristickém útoku zemřelo asi 1200 lidí, dalších 250 lidí zajali teroristé jako rukojmí. 

Domů
Sdílet
Diskuse