Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
2. června 2024 v 12:21
Čas čtení 0:57

Aktivistka nalepila obrázek zničené země na dílo od Moneta. Takto podle ní bude vypadat svět v roce 2100

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Aktivistka nalepila obrázek zničené země na dílo od Moneta. Takto podle ní bude vypadat svět v roce 2100
Zdroj: X / @riposte_alim

Chtěla upozornit na změnu klimatu, v sobotu ji na místě zatkla francouzská policie.

K akci se přihlásila na svých sociálních sítích skupina Riposte Alimentaire. Ve vyjádření uvedla, že malba, kterou tu původní překryla, znázorňuje makové pole v roce 2100.

„Takto by to pravděpodobně namaloval Claude Monet v roce 2100, pokud do té doby nebudou přijata radikální opatření k zastavení klimatických změn. Připomeňme, že tento scénář IPCC není nejpesimističtější, protože počítá s více než čtyřstupňovou odchylkou,“ vysvětlují aktivisté.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Riposte Alimentaire (@ripostealimentaire)

Aktivisté upozorňují, že na konci století by se jižní Evropa mohla podobat Sahaře a z Himálaje zmizí sníh. Apelují na opatření v oblasti udržitelného zemědělství. „Zemědělství je zodpovědné za 21 % národních emisí skleníkových plynů. Přesto existuje spravedlivé a udržitelné řešení. Kampaň Riposte Alimentaire požaduje zavedení systému sociálního zabezpečení pro potraviny po vzoru systému sociálního zabezpečení z roku 1946,“ požadují.

Monetův obraz dokončený v roce 1873 znázorňuje makové pole, na kterém se prochází lidé s deštníky. Dílo vystavují v Muzeum Orsay na speciální výstavě nazvané Paříž, 1874, vynalézání impresionismu, jehož byl právě Monet hlavním představitelem.

3. června 2024 v 8:00 Čas čtení 5:13 Od růžového tanku ke korporátním motýlům. Tvorba Davida Černého se v průběhu let výrazně měnila Od růžového tanku ke korporátním motýlům. Tvorba Davida Černého se v průběhu let výrazně měnila

Dílo nebylo nevratně poškozeno, uvedla s odkazem na vyjádření pro francouzskou tiskovou agenturu AFP místní televize France24. Výstava je podle ní nadále veřejnosti přístupná a muzeum podá trestní oznámení.

Skupina už v minulosti demonstrativně polila nebo pomalovala další díla, například Monu Lisu nebo další kousky v Louvru či Orsay. Uvádí, že umění miluje, ale že pokud nebudou podniknuty kroky v otázkách změny klimatu, tak v budoucnu na hořící planetě nebude co malovat.

Domů
Sdílet
Diskuse