Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
6. června 2024 v 16:21
Čas čtení 1:02

Vědci objevili příčinu zánětlivých střevních onemocnění. Lék je na cestě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vědci objevili příčinu zánětlivých střevních onemocnění. Lék je na cestě
Zdroj: Unsplash / Warren Umoh

Britští vědci našli u 95 procent lidí s touto nemocí slabé místo v DNA, kvůli kterému některé buňky imunitního systému způsobují zánět ve střevech.

Výzkumníci zjistili, že již existují léky, které v laboratorních pokusech dokázaly průběh nemoci zvrátit, nyní usilují o možnost testování na lidech. Nejčastější formy zánětlivých střevních onemocnění jsou Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Často začínají v dospívání nebo mládí.

6. června 2024 v 14:21 Čas čtení 0:43 Nemáš v práci klimatizaci? Podle nové studie s vysokými teplotami klesá výkon až o polovinu Nemáš v práci klimatizaci? Podle nové studie s vysokými teplotami klesá výkon až o polovinu

Na vzniku IBD se významným dílem podílí bílé krvinky, které ze střevní výstelky uvolňují chemické látky způsobující vznik zánětu. Ten, byť je přirozenou reakcí těla na infekci v těle, může vést při dlouhém trvání k vážným zdravotním komplikacím. Mezi příznaky nemoci patří průjem, bolesti nebo křeče žaludku, krev v moči a ve stolici, únava nebo hubnutí.

Skupina vědců z Institutu Francise Cricka a University College London objevila pomocí hloubkové genetické analýzy část genetického kódu, který tyto zánětlivé látky řídí a způsobuje, že je tělo k nemoci více náchylné.

Další experimenty, podrobně popsané v časopise Nature, ukázaly, že léky, které jsou již schváleny pro léčbu jiných onemocnění, například rakoviny, dokázaly tento zánět utlumit.

„Zjistili jsme nejen to, jak a proč se to děje, ale potenciálně i nový způsob léčby těchto onemocnění,“ říká doktor James Lee z Institutu Francise Cricka. Léčby se však v dohledné době nedočkáme. Vědci musí nejdřív najít způsob, jak ji zbavit vedlejších účinků. Současným cílem je zahájit klinické zkoušky do pěti let. I tak je však proces na dobré cestě.

„Crohnova choroba a kolitida jsou složitá celoživotní onemocnění, na která neexistuje lék, ale výzkum, jako je tento, nám pomáhá odpovědět na otázku, co je způsobuje,“ uvedla Ruth Wakeman z charitativní organizace Crohn's & Colitis UK. Generická náchylnost je však jen polovinou problému, ke vzniku nemoci je potřeba také něco, co vyvolá její rozvoj.

Domů
Sdílet
Diskuse