Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
6. června 2024 v 14:21
Čas čtení 0:43

Nemáš v práci klimatizaci? Podle nové studie s vysokými teplotami klesá výkon až o polovinu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nemáš v práci klimatizaci? Podle nové studie s vysokými teplotami klesá výkon až o polovinu
Zdroj: ASPEN.PR/propagační materiál/volně k užití

S narůstajícími teplotami klesá pracovní výkon. Při lehké fyzické námaze dosahuje člověk stoprocentního výkonu při teplotách do 22 stupňů, zatímco při 27 stupních výkon klesne o 25 procent, při teplotě kolem 30 stupňů dokonce o 50, zjistili odborníci.

Přílišné horko má kromě nepohodlí také negativní vliv na zdravotní stav. Může způsobit přehřátí organismu, dehydrataci a vyčerpání.

Vnějšími projevy dehydratace organismu mohou být křeče, průjmy, bolesti hlavy, ztráta orientace či nekoordinované chování. Může k nim individuálně docházet již při teplotách kolem 28 stupňů, vysoké riziko nastává od 36 stupňů. Vedlejším účinkem nevhodně regulované teploty je pokles pracovní výkonnosti a kvality odváděné práce.

6. června 2024 v 10:26 Čas čtení 0:44 Ohřívání planety pokračuje. Květen zbořil historický rekord Ohřívání planety pokračuje. Květen zbořil historický rekord

„Zajistit hygienické podmínky, bezpečnost a ochranu zdraví při práci všem zaměstnancům je základní povinností každého zaměstnavatele. Zaměstnanci jsou zařazeni do tříd podle druhu vykonávané práce, průměrného i celkového energetického výdeje a fyzické zátěže,“ řekl Tomáš Pavlíček z pracovního portálu Prace.cz.

„Tyto druhy tříd jsou ale pouze orientační, proto si musí zaměstnavatel dle vlastního uvážení zařadit zaměstnance do vhodné a reálně odpovídající kategorie. Podle toho pak určuje pitný režim, střídání práce, přestávky nebo případné zkrácení pracovní doby,“ dodává.

Odborníci doporučují nastavit centrální vzduchotechnický systém v letních měsících, tak aby bylo udržováno vnitřní prostředí budovy na 22 stupních a relativní vlhkost vzduchu kolem 50 procent. Pro zdravé prostředí je také nutné pravidelně měnit filtrační vložky do vzduchotechniky, na což se občas zapomíná.

Domů
Sdílet
Diskuse