Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
14. června 2024 v 14:25
Čas čtení 0:52

Internet ovládly falešné ženy. Jak je Rusko, Čína a další využívají ke svému prospěchu?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Internet ovládly falešné ženy. Jak je Rusko, Čína a další využívají ke svému prospěchu?
Zdroj: dreamgf.ai

Falešné ženské profily jako nová zbraň v rámci šíření dezinformací a ovlivňování veřejného mínění. Podle odborníků jsou mnohem důvěryhodnější než ty mužské.

Ruské a čínské zpravodajské agentury, online podvodníci nebo chatboty s umělou inteligencí. Ve všech těchto případech jsou v online prostředí mnohem častěji využívány ženské profily, které mají obvykle oproti těm mužským větší vliv.

14. června 2024 v 12:05 Čas čtení 0:50 Řeznice v důchodu, učitelka ve vazbě nebo rasistický řidič. Tohle jsou nejbizarnější noví europoslanci Řeznice v důchodu, učitelka ve vazbě nebo rasistický řidič. Tohle jsou nejbizarnější noví europoslanci

„Předstírat, že jste žena, je nejjednodušší způsob, jak získat důvěryhodnost,“ řekl agentuře AP výzkumník v oblasti dezinformací Wen-Ping Liu, který se zabýval snahou Číny ovlivnit nedávné volby na Tchaj-wanu. Zatímco technologie jsou stále dokonalejší, lidský mozek podle něj zůstává snadno „hacknutelný“, a to díky zažitým genderovým stereotypům, které se přenesly z reálného světa do toho virtuálního. 

Stejný názor zastává také Sylvie Borau, profesorka marketingu a online výzkumnice z francouzského Toulouse, podle níž dávají uživatelé internetu přednost „ženským“ bodům než jejich mužským verzím. „Chcete do hovoru vnést trochu emocí a vřelosti a velmi snadným způsobem, jak toho dosáhnout, je vybrat ženskou tvář a hlas,“ říká a doplňuje, že lidé mají tendenci vnímat ženy jako vřelejší, méně hrozivé a příjemnější než muže. 

Falešné profily žen podle AP dlouhodobě využívá především Rusko a Čína za účelem šíření propagandy a dezinformací. Výzkumníci ze společnosti NewsGuard například zjistili, že stovky takových falešných účtů byly využity ke kritice současného amerického prezidenta Joea Bidena.

Většina profilů se přitom vydávala za mladé ženy žijící ve státech, jako je Florida nebo Illinois. Mnoho z nich používalo téměř stejný jazyk a profilové obrázky vytvořené umělou inteligencí.  

Domů
Sdílet
Diskuse