Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
27. června 2024 v 9:52
Čas čtení 0:49

Nový satelit bude ve vesmíru sbírat odpad. Byl postaven ze dřeva

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nový satelit bude ve vesmíru sbírat odpad. Byl postaven ze dřeva
Zdroj: NASA

Na oběžnou dráhu má tento rok zamířit první dřevěný satelit. Jeho hořlavost může být vesmírnému prostoru okolo Země prospěšná. Informaci přinesly Seznam Zprávy.

Družici, která nese jméno LignoSat, vyrobili výzkumníci z japonské Kjótské univerzity společně s dřevařskou společností Sumitomo Forestry. Satelit má tvar krychle s délkou hrany pouhých 10 centimetrů a je výjimečný svým materiálem.

27. června 2024 v 7:15 Čas čtení 1:09 Velký přehled cen na koupalištích. Podívej se, kolik zaplatíš ve svém kraji Velký přehled cen na koupalištích. Podívej se, kolik zaplatíš ve svém kraji
27. června 2024 v 8:50 Čas čtení 0:41 Poplatky za televizi a rozhlas se zvýší, rozhodla vláda. Rozšíří se i okruh platících Poplatky za televizi a rozhlas se zvýší, rozhodla vláda. Rozšíří se i okruh platících
27. června 2024 v 8:35 Čas čtení 0:42 „Komunisté chtěli ukázat, čeho všeho jsou schopni.“ Od smrti Milady Horákové uplynulo 74 let „Komunisté chtěli ukázat, čeho všeho jsou schopni.“ Od smrti Milady Horákové uplynulo 74 let

Krychle je vyrobena převážně z magnoliového dřeva, její konstrukce je hliníková. Díky tomu, že je ze dřeva, může pomoct s vesmírným odpadem okolo Země, který je tvořen i nefunkčními družicemi. Momentálně jich okolo planety krouží zhruba deset tisíc, v nedaleké budoucnosti by se mohlo jednat až o několik desítek tisíc.

Nynější často používané družice Starlink mají životnost tři až sedm let, poté začnou postupně padat do atmosféry. Nejčastěji se z oběžné dráhy dostávají tím, že shoří, při čemž ale dochází k uvolňování látek, které mohou negativně ovlivňovat jak klima, tak i ozonovou vrstvu.

Nový satelit LignoSat vzhledem ke svému dřevěnému základu uvolní při hoření jen vodní páru a oxid uhličitý. Dřevo navíc neblokuje rádiové vlny. Družice by se do vesmíru měla dostat v září tohoto roku. Na oběžné dráze by měla vydržet půl roku až rok.

Domů
Sdílet
Diskuse