Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
27. června 2024 v 8:50
Čas čtení 0:41

Poplatky za televizi a rozhlas se zvýší, rozhodla vláda. Rozšíří se i okruh platících

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Poplatky za televizi a rozhlas se zvýší, rozhodla vláda. Rozšíří se i okruh platících
Zdroj: Pixabay/Miloslav Hamřík/volně k použití

Koncesionářské poplatky za televizi a rozhlas by se od nového roku mohly zvýšit. Rozhodla o tom vláda, změny musí ještě projít Parlamentem.

V případě Českého rozhlasu se poplatky zvednou o deset korun, lidé za něj tedy budou platit 55 korun měsíčně. Za televizi si Češi a Češky připlatí 15 korun, celkem za ni budou platit 150 korun měsíčně.

Mediální novela zároveň mění i způsob, jakým se budou poplatníci zohledňovat. Nově nebude rozhodovat, zda domácnost vlastní rádio nebo televizi, nýbrž zda má připojení k internetu a chytrý telefon. Jak Česká televize, tak i Český rozhlas jsou totiž aktivní v rámci internetového vysílání, kde si lidé mohou zpětně cokoliv přehrát. Některé pořady už vychází jen tam.

25. června 2024 v 13:13 Čas čtení 0:41 Na pražskou elektronickou jízdenku už budeš brzy čekat jen minutu Na pražskou elektronickou jízdenku už budeš brzy čekat jen minutu
25. června 2024 v 10:10 Čas čtení 0:40 Americký politik se přizná k cestování do Prahy za sexem s nezletilými Americký politik se přizná k cestování do Prahy za sexem s nezletilými
25. června 2024 v 8:56 Čas čtení 1:00 Julian Assange je na svobodě, bude se moci vrátit do Austrálie Julian Assange je na svobodě,  bude se moci vrátit do Austrálie

„Poplatky nechceme“

Instituce se doteď potýkají se zhruba 600 tisíci domácnostmi, které poplatky naplatily. Veřejnoprávní média ale nemají a dle nové novely ani nezískají nové nástroje k tomu, aby mohla tyto peníze vymáhat. Lidi mohou pouze vyzvat k zaplacení.

Poplatky se v případě televize nezvedaly od roku 2008, u rozhlasu je to dokonce o tři roky déle. Česká televize by dle tohoto návrhu měla příští rok dostat o 865 milionů korun víc, Český rozhlas o 331.

Domů
Sdílet
Diskuse