Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
26. července 2024 v 13:31
Čas čtení 0:53

Unikátní operace v Česku. Lékaři provedli operaci dýchacích cest plodu v děloze matky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Unikátní operace v Česku. Lékaři provedli operaci dýchacích cest plodu v děloze matky
Zdroj: Unsplash/JAFAR AHMED/volně k užití

Unikátní lékařský zákrok provedl tým odborníků Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD). Ještě v děloze matky provedly operaci plodu s vývojovou vadou bránice.

V rámci zákroku zavedli lékaři do dýchacích cest plodu balónek o velikosti slzy. Plod je ve 30. týdnu těhotenství, operace tak probíhala nitroděložně. Operovaný plod trpí vrozenou brániční kýlou.

26. července 2024 v 10:23 Čas čtení 0:53 Nevydržel to ani půl roku. Tadeáš "Mawar" Růžička čelí dalšímu stíhání Nevydržel to ani půl roku. Tadeáš "Mawar" Růžička čelí dalšímu stíhání

V bránici je příliš velký otvor, kterým se z břišní dutiny tlačí do hrudníku břišní orgány, což vede ke špatnému vývoji plic. V takovém případě může mít novorozeně po narození problémy s dýcháním. Tyto důsledky vrozené vady potlačil právě zavedený balónek, který zajistil zvětšení plic.

Úspěšný zákrok probíhal ve dvou fázích. Během první operace, jež trvala přibližně dvě hodiny, lékaři zavedli do dýchacích cest plodu balónek. Po necelém měsíci byl pak při druhém zákroku balónek odstraněn. Celý proces usnadní následnou péči o novorozence po porodu. Třetí operace čeká novorozence až po porodu. Chirurgicky mu bude defekt v bránici uzavřen.

23. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:00 Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá? Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá?

„Jsem hrdý na své kolegy, kteří posouvají hranice medicíny a dávají šanci na záchranu života již v děloze matky. Stejně tak na Perinatologické centrum Ústavu pro péči o matku a dítě, jediné pracoviště, které je v České republice schopno zmíněný výkon těhotným ženám s vrozenou vývojovou vadou bránice u plodu nabídnout,“ říká ředitel ÚPMD Jaroslav Feyereisl.

Vrozenou brániční kýlou trpí jeden ze čtyř tisíc plodů. Po porodu mají ti, kteří jí trpí, zásadní problémy s dýcháním. Doposud až 30 procent novorozenců s touto vadou po porodu umíralo. Nový zákrok ovšem tuto skutečnost může změnit.

Domů
Sdílet
Diskuse