Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
3. srpna 2024 v 15:15
Čas čtení 1:03

Lidé napodobují olympijské kousky a končí v nemocnici. Tohle doma nezkoušejte, varují lékaři

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lidé napodobují olympijské kousky a končí v nemocnici. Tohle doma nezkoušejte, varují lékaři
Zdroj: Freepik/peoplecreations/volně k užití

Olympijské hry dokáží přitáhnout ke sledování sportů i ty, kteří se o ně v průběhu roku moc nezajímají. A to, co vidí v televizi, někteří zkouší doma.

Výkony sportovců většinu z nás inspirují a občas chceme i vyzkoušet, zda to náhodou nezvládneme taky. Bohužel spousta lidí tyto myšlenky poslechne a opravdu se o to pokusí. Na rozdíl od profesionálních sportovců jim ale chybí stovky hodin strávených tréninkem, a tak tito lidé plní ordinace lékařů a fyzioterapeutů.

2. srpna 2024 v 20:00 Čas čtení 5:00 Mužně vypadající sportovkyně nejsou vynálezem „zvrácené moderní doby“. Svět tohle téma řeší skoro 100 let Mužně vypadající sportovkyně nejsou vynálezem „zvrácené moderní doby“. Svět tohle téma řeší skoro 100 let

„Často se setkáváme s tím, že lidé přicházejí na fyzioterapii po sledování olympijských her a buď se vracejí ke sportu, kterému se dříve věnovali, nebo se inspirují k něčemu novému a bohužel se při této činnosti zraní,“ upozornil mluvčí Certifikované společnosti pro fyzioterapii Matthew Harrison.

Riziko zranění samozřejmě představují všechny sporty, u některých je ale přeci jen trochu vyšší. Například u akrobatických sportů hrozí poranění pohybového aparátu a hlavy. „Salto vzad je úžasná věc pro ty, kteří cvičí mnoho let, ale může být nebezpečné, pokud je to pro vás novinka,“ dodává Harrison. „Přistání na hlavě není nikdy dobrá věc.“

3. srpna 2024 v 14:20 Čas čtení 0:57 Bolestné za porážku na olympiádě. Italská boxerka Carini dostane 1,2 milionu korun Bolestné za porážku na olympiádě. Italská boxerka Carini dostane 1,2 milionu korun

Ne vždy se ale jedná o negativní dopad. Souběžně s těmi, kteří se při inspiraci olympiádou zraní, existují i lidé, kteří umí odhadnout své síly a se sportem začnou opatrně a s rozmyslem. Dr. John Rogers, jeden z lékařů britského atletického týmu na hrách a člen Fakulty sportovní a tělesné medicíny, uvedl, že zdravotní přínosy cvičení nízké a střední intenzity výrazně převažují nad riziky.

„Například vliv zisku dvojnásobného olympijského zlata Mo Faraha v běhu na 5 000 m a 10 000 m na olympijských hrách v letech 2012 a 2016 nepochybně přispěl k tomu, že se každé sobotní ráno více než 150 000 dětí a dospělých v celé Velké Británii účastní sobotních běhů v parcích,“ připomněl. 

Domů
Sdílet
Diskuse