Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
3. srpna 2024 v 14:20
Čas čtení 0:57

Bolestné za porážku na olympiádě. Italská boxerka Carini dostane 1,2 milionu korun

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Bolestné za porážku na olympiádě. Italská boxerka Carini dostane 1,2 milionu korun
Zdroj: Getty Images

Mezinárodní boxerská asociace poloviční částku vyplatí i jejímu trenérovi a národní federaci.

Hojně diskutovaný zápas boxerky z Alžírska Imane Khelif s Italkou Angelou Carini, který skončil po 46 sekundách, nedávno zahýbal světem sportu. Zatímco Mezinárodní olympijský výbor (IOC) start Khelif podporoval, Mezinárodní boxerská asociace (IBA) má na její účast jiný názor. Italce za porážku v zápase zaplatí 50 tisíc dolarů (1,2 milionu korun).

2. srpna 2024 v 20:00 Čas čtení 5:00 Mužně vypadající sportovkyně nejsou vynálezem „zvrácené moderní doby“. Svět tohle téma řeší skoro 100 let Mužně vypadající sportovkyně nejsou vynálezem „zvrácené moderní doby“. Svět tohle téma řeší skoro 100 let

„Nechápu, proč zabili ženský box. V ringu by kvůli bezpečnosti měli bojovat pouze způsobilí sportovci. Nemohl jsem se dívat na její slzy,“ uvedl dle serveru iDnes šéf IBA Umar Kremljov v prohlášení.

Zápas na sebe upoutal pozornost kvůli tomu, že alžírská boxerka minulý rok neprošla tzv. „gender eligibility“ testem a ne všichni s jejím startem souhlasili. „Jsem zvyklá trpět bolestí, ale ještě nikdy jsem neschytala takové rány,“ vyprávěla po zápase Carini.

Její slova se ihned začala šířit na sociálních sítí a mnoho lidí, včetně známých osobností začalo Khelif obviňovat z toho, že se narodila jako muž a v ženské kategorii vůbec neměla soutěžit. Jednalo se však o dezinformace, boxerka je od narození ženou a nikdy se za muže či transgender osobu nepovažovala.

2. srpna 2024 v 17:12 Čas čtení 0:00 „Chci se omluvit.“ Italská boxerka poslala vzkaz Alžírce Imane Khelif, celá situace ji mrzí „Chci se omluvit.“ Italská boxerka poslala vzkaz Alžírce Imane Khelif, celá situace ji mrzí

Sama Italka se později k zápasu vyjádřila a své soupeřky se zastala. „Všechny ty spory mě mrzely a také mi bylo líto soupeřky. Nemohla za to. Stejně jako já tu byla jen proto, aby boxovala,“ řekla. „Nebyl to úmysl, omlouvám se jí i všem ostatním. Byla jsem naštvaná, protože olympiáda byla najednou pryč. Nic proti ní nemám. Naopak, kdybych ji náhodou znovu potkala, objala bych ji,“ prohlásila Carini.

Domů
Sdílet
Diskuse